KOS sine langrennsløpere tok nok en gang på seg fartsdressene og spente fast skiene. Selv om de offisielt avsluttet sesongen sist uke, lokket vinterens store snømengder dem til å avholde klubbstevne langt senere enn tidligere år.

Torsdag samlet både medlemmer, foreldre og andre tilskuere seg i Skileiken på Skytterhusfjellet for å kjempe om hvem som blir årets klubbmestre.

- Vil bli klubbmester

Flere av løperne gledet seg til stevnet, og de fleste hadde sett seg fornøyde med sesongen som har gått.

- Jeg er fornøyd med sesongen, jeg vant cupen som går gjennom hele sesongen. Men neste år skal jeg nok trene mer, kunne Nikolay Grønli Smith fortelle rett før han skal gi jernet om klubbmesterskapstittelen.

For han er ikke beskjeden med å fortelle at målet for kvelden er å hente hjem tittelen.

- Målet mitt er å bli klubbmester, det har jeg vært før og vil prøve å gjøre det igjen, sa han tydelig.

Han fikk støtte av klubbvenninnen Elise Vonka.

- Jeg vil prøve å gå like fort som jeg har gjort før, og med det kanskje vinne, sa hun kontant.

Vil bli best mulig

De to unge lovende skiløperne fra KOS legger ned flere titalls timer i skisporet i løpet av året. Og selv om sesongen nå snart er over, betyr ikke det at treningen legges på hylla. Nei, både Nikolay og Elise skal trene selv uten ski på beina.

- Jeg trener nå alt fra en til tre ganger i uken, men vil trene mer til neste år. Når snøen blir borte skal jeg begynne å jogge for å bygge opp formen min, fortalte Nikolay engasjert. Til sommeren kommer opptreningsperiodens store høydepunkt for de to langrennsløperne. Da reiser de til Meråker utenfor Trondheim for å delta på skikongen Petter Northug jt. sin skiskole.

- Det gleder jeg meg til, sier Elise som har ambisjon om å bli like god som Northug, Bjørgen og Johaug når hun blir eldre.

Nikolay legger til:

-  Northug sier jo at det er lurt å trene mer, for da får man mer motivasjon.

God støtte

Elise har i likhet med Northug god støtte i bestefaren sin. Han stiller ofte opp på rennene hun går gjennom sesongen. Torsdag var han tilstede for å heie frem barnebarnet under klubbstevnet. Og når Elise ikke har fått foreldrene til å smøre skiene er ikke bestefaren sin kunnskap langt unna.

- Det viktigste er å ha gode ski. Alle kan være godt trent, men det er skiene som avgjør, sier Per Vonka som sverger til skismøring fra Rode.

Selv har han gått på ski siden han selv var 15 år, og til tross for at alderen nå er bikket åtti år har han ikke lagt bort skiene. Enda spenner han på seg skiene og legger ut på tur. Ifølge Vonka er det oppskriften for et godt og langt liv. Under stevnet torsdag holdt han seg imidlertid på sidelinjen med kona Fridel Vonka.

Skal være gøy

Klubbstevnet var fordelt mellom tre klasser. Først var det de aller yngste som staket seg ut i løypene. De gikk en runde. Så var det de mellomste sin tur. De gikk to runder på idealtid, hvor målet var å komme så nær rundetiden fra første runde som mulig. Deretter gikk de eldste ut sammen med et knippe foreldre. Her ble det stor fart, kniving og stor iver da noen av sesongens siste stavtak skulle tilbakelegges.