Planene om kunstsnø i Sandnesbakken har vært i gang lenge. Nå går det endelig mot et ferdig, fast kunstsnøanlegg i bakken, et tiår etter sist man så snøkanoner der.

Jonas Karlsbakk, leder for Sandnesbakken i Sandnes IL, er skikkelig gira idet SVA snakker med ham.

- Nå er vi helt på oppløpssiden. Alle som er involvert har gjort en fantastisk jobb, og vi er sikre på prøveproduksjon i løpet av november, sier Karlsbakk. Han håper at anlegget skal være i full gang den samme måneden.

- Nå gjenstår noen koplinger, og ikke minst å få anlegget til å fungere slik det skal, konstaterer han.

Vann og luft

Karlsbakk mener det vil være en milepæl når Sandnesbakken har faste snøkanoner.

- Sist vi hadde kunstsnø var på midten av 2000-tallet, og da var det i liten grad, med en lanse. Dette er mer robust. Nå har vi en skikkelig pumpestasjon, og vi har lagt rør til det øverste henget, forteller han.

Snøkanonene bruker ikke noen slags kjemikalier, ifølge Karlsbakk. De bruker rett og slett vann og luft, og da kreves det minusgrader for at de skal fungere.

- Fra fem minusgrader og nedover, skal det bli snø, sier Sandnesbakken-lederen.

Det er også satt opp flere snøfangere i bakken, for å sørge for at snøen som faller naturlig legger seg lagelig i skiheis og traseer.

Flere frivillige

Idrettslaget vil fremdeles trenge flere frivillige i ukene fremover. De koplingene som skal legges er til rør i den nedre delen av bakken, og da er det fremdeles en del timer arbeid som gjenstår.

- Vi har stor tro på dette nå. Men vi trenger fremdeles hjelp. Vi tar imot alt vi kan med takk, slår Karlsbakk fast.

Fra før av har Sandnesbakken fått både økonomisk hjelp og dugnadshjelp fra flere foreninger, firmaer og enkeltpersoner. Rotary har stilt med hovedsummen. Karlsbakk forteller at de også har fått gode priser hos de firmaene der de har kjøpt tjenester eller materiale.

- Vi har jobbet trinn for trinn, først med å skaffe ressurser, så det tekniske, og så dugnadsarbeid, sier han.

Karlsbakk er veldig takknemlig for alt. Men han senker ikke skuldrene ennå.

- Først må jeg se snø. Da kan jeg slippe ut pusten. Det blir en ufattelig lettelse når vi er i mål, sier han.