Det var en dag for det finske flagget på 96-høyden lørdag, da sommersesongens første travløp ble avholdt. Denne gangen var det ingen offisielt registrerte løp, men Iina Palojärvi klarte likevel å ta med seg tre førstepremietrofeer fra de fire løpene hun red, fordelt på forskjellige hester.

Den første seieren kom under et av de vanlige travløpene, der hun styrte hennes egen Tennessee James til seier. I løpet etterpå vant hun med Briso Hamilton som Palojärvi-stallen var deleier i. I et av de såkalte montèløpene, der kuskene rir direkte på hestene, red hun Andrine Almes hest Haugedals Calle til førsteplass.

Den finske kvinnen gir mye av æren til hestene for de gode resultatene.

- Når det er gode hester, er det lett, sier hun. Og hun har forhåpninger til Tennessee James, som ledet hele veien i løpet sitt tross at den bare er tre år gammel.

Flere lisensløp

Lørdagens travdag trakk også flere hester fra Karasjok. Og selvfølgelig en del lokale. Camilla Sivertsen tok lisensen sin tidligere i vår, og har hatt ett lisensiert løp så langt. Det var i Harstad 5. mai, og der kom hun og hesten Oliver GT på åttende plass.

- Men det er bra bare å gjennomføre et slikt løp uten problemer, mener hun.

Dette var "bare" et normalt løp, men viktig for hestene. Og hun hevdet seg i ett av montèløpene, der hun og hesten Bjørnli Lykka gikk i innspurt-duell med ovennevnte Palojärvi og Haugedals Calle. Der var det såpass nært at det måtte dommeravgjørelse til for å se hvem som kom først.

Nå ser Sivertsen fram til å gjennomføre flere lisensløp i sommer. Hun skal blant annet delta på to Grand Slam-løp og ett V75-løp i Nordland i juli.

- Da reiser vi og hesten til hytta i Harstad i tre uker, forteller hun.

Lisensløpene gjør også at hun vokser som kusk. Hun får nemlig konkurrert mot og sett på teknikken til kusker som kjører på Bjerke og andre storbaner.

Ponnihåp

Det er fremdeles ponni-entusiaster i Sør-Varanger. Denne gangen var det bare to som deltok på ponnitravløpet, begge av dem lokale. Christine Marie Nielsen og Maiken Helen Thomassen har likevel håp om at det kan bli flere deltakere fremover.

- Det var en del for to år siden, selv om det ikke var så mye i fjor, sier Christine.

Det er ikke bare for å få mer aktivitet at de to ønsker flere ponnier å konkurrere mot. Det er nemlig vanskeligere å gi ponniene skikkelig løpstrening om det bare er et par på banen.

- Ponniene er litt egen og sta, så de gir ikke alt om de er alene i feltet, sier Christine.

De to ponnirytterne har et håp om at det kommer mer til. De har hørt om en i Karasjok som tenker å starte opp. Marianne fikk også låne en annen lokalponni fra Jarfjord til å ri dette løpet, siden hennes vanlige ponni er på rideskole i Hammerfest.

Fire løp til

Den neste travdagen på travbanen i Pasvik er 18. juni. Totalt er det satt opp fire løp til. Egentlig var det planlagt fem til.

- Vi må nok slå sammen de siste to løpsdagene, om vi ikke får mer penger til oktober. Men det er ett arrangement i Nesseby i tillegg, satt i stand av Midt-Finnmark travlag, sier Siri Sivertsen, leder i Pasvik travlag.

Hun er veldig fornøyd med hvordan dagen gikk på lørdag. Det var ingen ulykker eller store anmerkninger, og relativt få omstarter tross at det var ferske ryttere på banen.