- Spillerne er klare, sier Bruer.

Det er bra innsats på treningene. Spillerne har nettopp erstattet kunstgresset inne i Barentshallen med tilsvarende underlag ute på KIFs egen hjemmebane, Kirkenes stadion. Espen Bruer har erstattet Tor Martin Hegrenes og arvet KIF-dressen hans. Med myndig stemme setter han treninga i gang.

– Tell tre-gangen mens dere holder ballen i lufta, sier Bruer.

– Når stopper tre-gangen, spør en spiller. Latteren sitter løst.
– Tre-gangen bruker jeg for å få opp praten. Det er viktig å bruke beina OG stemmen når du spiller fotball.

Funnet spissene

Bruer har brukt vinteren godt. Godt hjulpet av de spillende trenerne Anatolij Anisimenko og Eivind Braaten Blix har han sørget for at spillerne er atskillig bedre trent og forberedt denne gang.
I tillegg så er formasjonen klar; KIF skal finne raskeste vei forover når de vinner ballen. Og aller viktigst; de har funnet spillerne som skal spille aller fremst og skåre målene. Milos Vucenovic og Jørn Persen er begge raske og gode med ball og kan begge stå for mellom ti og 20 nettkjenninger i løpet av sesongen. Treningskampene har lovet godt for dem begge.
– Vi har et brennende ønske om å gjøre det bedre enn fjorårets sjetteplass. Jeg tror vi skal skåre mange flere mål i år enn i fjor. Og så skal vi forsøke å variere mer i spillet, mellom direktespill og arbeide oss framover. Det vi må passe oss for er å bli for direkte og possesion-orientert.
Persen og Vucenovic er nevnt. De skal rendyrkes som spisser og har det å omforedle sjansene KIF får i mål.
I fjor hadde KIF seks-sju spillere som spisser. Det skjer ikke i år.
– Vi håper å ha flere alternativer og et klart spillermønster. Forhåpentligvis slipper vi unna skader. Dette håper vi at vi skal gi gode nok resultater til å gi oss en god plassering, sier Bruer. Samtidig vet han det blir tøft å hevde seg.
– Med både Fløya, Senja, Tromsøs andrelag og Bossekop å kjempe mot så blir det jo vanskelig. Men vi går for topp tre.

Talenter

KIF har i flere sesonger produsert mange gode talenter. Det viser også det faktum at sju-åtte av spillerne i KIF-troppen holder fortsatt junioralder og skal spille første runde i cupen mot Tromsø-laget Stakkevollan fredag. Dagen før skal A-lagsspillerne møte et annet Tromsø-lag, førstedivisjonslaget Tromsdalen i første runde i seniorcupen. KIF har slått ut Norild og Bjørnevatn i kvalifiseringen tidligere i vinter og er klare for en skrell i første ordinære runde.
– Sportslig sett mener vi at dette er en veldig bra trekning for oss, mye bedre enn Tromsø. Vi går på banen for å vinne og til tross for at laget vi møter holder til to divisjoner over oss, tror jeg vi har en reell mulighet til avansement. Har alle dagen, så er dette langt fra umulig. Tromsdalen er også et lag som vil trekke bra med folk. Forhåpentligvis kommer det mange til stadion for å se kampen, sier Bruer, mens han sender nye beskjeder til spillerne.
KIF har sluppet unna de store skadene denne vinteren. Unntaket er Henrik Floer, som er langtidsskadet med en prolaps i ryggen. Nye er guttelandslagsspiller Andreas Davidsen, Espen Johnsen (på lån fra Alta til juli), Martin Skogstad fra Finnsnes og Thomas Johansen fra Hesseng.
– Troppen er større, bredere og jevnere enn den var i fjor. Sesongen er lang og vi trenger de spillerne vi har til disposisjon, sier Bruer som innrømmer at han har et luksusproblem med å finne den beste elleveren.

Trives

Anisimenko og Braaten Blix er spillere i tillegg til assistenttrenere. Sistnevnte er også kaptein. En lårskade gjorde at Bruer har lagt fotballskoene på hylla. Nå er det kun trenerrollen som gjelder.
– Hvordan trives du selv i rollen som hovedtrener?
– Jeg stortrives. Mye er nytt og jeg lærer noe for hver dag og trening. Det er ingen tvil om at jeg drar veksler på jobben min som pedagog. Nå har vi gjennomført fire harde måneder med mye trener og storgleder oss til å komme i gang og kjempe om poengene. Vi ser veldig fram til cupkampen mot Tromsdalen torsdag og til alvoret i serien kommer i gang, hjemme mot Ishavsbyen søndag. Nå handler det om å legge opp en plan for å få flest mulig poeng. Det handler om å jobbe målrettet i treningsarbeidet, sier Bruer.
Treneren trives med spillergruppa, har tro på en god sesong som kan gi dem en bedre sesong enn i fjor. Og spillerne er fornøyde med at den tidligere lagkameraten deres nå har trådt inn i en trenerrolle. En spiller roser nytreneren for å ha skapt mer humør inn i spillergruppa enn tilfellet var i fjor.
– Treningene er morsommere nå, sier vedkommende.
Tiden får vise om dette også fører til at resultatene går mer KIFs vei i år enn hva tilfellet var i fjor. Da var det mye stang ut.

Igor blir

Igor Spiridonov var på vei til Alta rett før seriestart. KIF krevde for mye penger for litaueren.
– Alta gikk for en keeper fra Stabæk i stedet, sier Bruer.
Dermed blir den gode sisteskansen skuddstopper for KIF denne sesongen også.
– Igor er en meget god keeper som vi håper å beholde her, sier treneren.