Anleggstanken i friidretten i Sør-Varanger er omtrent like gammel som idrettslagene selv.

- At noen har tenkt tanken om å starte friidrettsgruppen i KIF igjen, betyr jo ikke det samme som at vi får til et anlegg, men noen av oss er litt gira på å få til dette, sier Michelsen.

Toneangivende

Fra slutten av 1970-tallet og framover var det Sandnes IL som var den toneangivende klubben på friidrettssiden.

- Der er det helt dødt nå og de var ikke med på årets 17. mai-stafett. Det er trasig av klubben med så stolte tradisjoner. Utviklingen går kanskje dithen at folk klumper seg sammen rundt byen. Da er det naturlig at det kommer et anlegg der det bor flest folk.

Det var i sin tid planer om å lage friidrettsanlegg rundt sentralgressbanen på Sandnes. Michelsen var en av flere som presset på for å skape liv i friidretten i kommunen.

- Helt siden banen var ferdig på 70-tallet. Hver gang vi bråkte litt, rørte noen på seg i kommunen, men aldri mer enn det. Heller ikke fra politisk hold.

Da kunstgressbanen i Kirkenes kom, var det igjen liv i friidrettsentusiastene.

- Mangel på «støttende» ord om prosjektet sto det ikke på. Siste utspill, også via idrettsrådet, var da det nye kunstgresset ble lagt.

Og sammenfallende med nyskolen. Med mindre endringer i vedtatte reguleringsplaner kunne man fått det til.

Utøvere

Samtidig var det ikke helt lett å mene at kommunen skulle ha et fullverdig anlegg, for hvor var utøverne?

- Et godt spørsmål. Men hvordan få utøvere, hvordan rekruttere barn og unge til uridretten i Norge, friidretten, uten noe som helst slags anlegg. Det blir litt som debatten om høna og egget.

Dermed er det blitt sånn at Sør-Varanger er den eneste store kommunen i Finnmark uten anlegg for friidrett.

- Vadsø har, Porsanger har, samt Hammerfest og selvsagt Alta.

Og alle disse har periodevis fått frem gode utøvere og mange utøvere. Selvsagt går det i bølger, akkurat som fotball og ski. I motsetning til mange andre idretter er friidrett noe alle kan drive. Det er det som gjør denne idretten så fin, og så overlegen alle andre. Løp, hopp og kast. Alt i flott forening. Løp fra 100-meteren til 10 000 meter, flatt eller med hekker og hinder. Spurt og langdistanse. Kast som kan være for de sterke, slegge, kule og diskos. Idrett for muskelbuntene, ikke for de senete radmagre. Og hopp, lengde, høyde, tresteg og stav. Spenst og hurtighet. Flere kjente idrettsutøvere, blant andre våre egne toppidrettsutøvere, brukte friidretten til egen idrett. Dette har gitt dem styrke og allsidighet.

Før krigen

 Gamle folk i kommunen forteller om bedre forhold for friidrett i Sør- Varanger før krigen.

- Noen sier til og med at et friidrettsanlegg er å anse som krigsskadeerstatning. Siste friidrettsstevne jeg husker var kretsmesterskapet for Finnmark på den gamle grusbanen i Kirkenes. Tror året var 1983. Siden det har det ikke vært mulig å arrangere noe som helst utover løpsarrangement utenom bane. Karuseller, Kirkenesløp, terrengløp, maraton og Tine- og 17. mai-stafetter. Sist og ikke minst viser årets 17. mai-stafett at løpsbølgen er på kraftig frammarsj også her. Barn, unge og eldre fortjener et anlegg for trening og fysisk fostring. Det røde tartandekket inspirerer dessuten til mange aktiviteter. Mykt og godt, her kan man sykle og hoppe og falle og mye annet. Friidretten er den mest målbare av alle idretter. Løp, hopp og kast. Fortest, høyest og lengst. I mange idretter kan man skylde på håpløs dommer, på håpløse ski, bommet på kartet. Friidretten er ikke sånn. Friidretten skaper ikke tapere, men er inkluderende.

Baner

- Hvilket type anlegg trengs?

- Man trenger ikke anlegg med seks baner rundt hele stadion. Det finnes gode konsepter med seks baner på langsiden (til løping) med kun to-tre baner rundt resten. Jeg har selv løpt på sånt anlegg på Høddvoll, sier Michelsen.