At Norges bryteforbund ser nordover når de skal arrangere og tildele store mesterskap, er ikke noe nytt. I 1988 arrangerte Kirkenes Atletklubb (KAK) seniormesterskap for herrer. Fem år senere kom landets beste seniorkvinner til Kirkenes. I 1999 arrangerte KAK det hittil største mesterskapet i klubbens historie da Nordisk mesterskap for juniorlandslag ble avholdt i Sør-Varanger.

– På grunn av Kosovo-krisen måtte vi flytte konkurransene fra Fjellhallen til Sentralhallen i Bjørnevatn, mimrer Willy Bangsund.

Han er Still Going Strong og ivrig opptatt med innsamling av penger til et nytt solid løft for klubben, 17 år etter det forrige.

Brytekretsen

Bangsund er stolt over at KAK er den klubben i Finnmark som har arrangert flest mesterskap.

– Det krever mye av klubben med dugnad og innhenting av penger, men det er vel en grunn til at vi er valgt ut. Vi kan dette, sier Bangsund.
Det er Finnmark brytekrets som arrangerer norgesmesterskapet for ungdoms- og juniorbrytere.

– Vi må ha dette til en sentral plass med gode flyforbindelser. Kommunikasjonsmessig er dette det beste, sier Bjørn Nilsen i KAK, som er leder i brytekretsen.
Alle de store bryteklubbene sørpå kommer til Kirkenes neste helg. Kolbotn, Urædd, Torp, Fredrikstad og Skedsmo. Og i nord Bodø, Fauske og de sju finnmarksklubbene. Den største attraksjonen på brytematta blir nok av av de virkelig store stjernene i norsk brytesport for øyeblikket, Grace Bullen fra Fredrikstad. Hun er landslagsbryter og kan i sommer ta OL-gull.

135 brytere

Totalt skal 65 brytere konkurrere i ungdoms-NM lørdag. Dagen etter konkurrerer 72 juniorbrytere. Bryterne som kommer er mellom fjorten og 20 år gamle. Alt av hotell i Kirkenes er opptatt NM-helgen.
En av de store forhåndsfavorittene blir KAKs egen Kaja Bergersen, som ble ungdomsmester i fjorårets NM i 52 kilosklassen. Nå får hun alle tiders mulighet til å forsvare pokal og NM-gull på hjemmebane.

– Det blir tøft. Alle de beste bryterne i landet kommer, sier Nilsen.

– Men hun er tøff og god nok til å vinne igjen, sier Bangsund.

I tillegg til Bergersen deltar Anatolij Bogdanov og søskenparet Linn og Chris Stormo i NM på hjemmebane.

Brytekretsen vil i tillegg til alle konkurransene også arrangere et dommerkurs, som er vanlig under NM-arrangement.