Det norske landslaget nådde ikke til topps i mesterskapet, som gikk over to uker i Batumi i Georgia. Men Benjamin Arvola Notkevich sanket nok poeng i sine partier til at han nå kan kalle seg stormester.

– Vi er fryktelig stolt at Benjamin er den første stormesteren i sjakk i Nord-Norge. Han har hatt en utrolig ekspansiv utvikling som sjakkspiller de siste årene. I fjor tok han en internasjonal tittel og nå er han stormester, sier Jan Sigmund Berglund, leder i Tromsø Sjakklubb, til iTromsø.

Tidligere har 14 nordmenn klart den samme bragden før ham. 

– Han har hatt en fantastisk utvikling. Det er ingen som har gjort det så bra, så raskt som han. Han har satset på sjakk spesielt de siste årene, sier Berglund.

Benjamin er til daglig jusstudent ved Universitetet i Tromsø, og sitter i kommunestyret for SV. Han kom inn som reserve for Magnus Carlsen i forkant av OL, og ble blant de norske som gjorde det best. 

Arvola startet sin sjakkkarrière som 10-åring på Hesseng flerbrukssenter i 2005.

- Vi hadde ofte sjakkturneringer på SFOen. Jeg vant disse og oppdaget raskt at dette var noe jeg ville holde på med, fortalte han til Sør-Varanger Avis før mesterskapet.