Hvert år, om været og føret tillater, finner Barentsskirennet sted i grenseland. Det først og fremst russiske rennet går i områdene rundt Treriksrøysa, og skiløperne går igjennom både Russland, Finland og Norge.

Vanligvis trekker løpet mellom 3500 og 4000 løpere totalt, inkludert mellom 70 og 100 nordmenn. Slik var det også denne gangen: Monika Raab i Pasvikturist har hørt at det var omtrent 3700 russere, i tillegg til de 70 som dro fra Norge.

- Selv hadde jeg besøk, så vi dro i stedet opp til Treriksrøysa. Der hadde flere folk samlet seg for pølsegrilling, forteller Raab.

Det var knallvær hele veien for skiløperne. Den sterke vinden som traff både hundekjørerne i Finnmarksløpet og Kirkenes senere på dagen var ikke et problem for skiløperne oppe rundt Pasvik på formiddagen.

Norske frivillige hadde samlet seg på norsk side. Frivilligsentralen, Røde Kors og det norske militæret sto oppstilt ved stolpe 1. De sørget for masse heiing i tillegg til støtten ellers, ifølge Frivilligsentral-leder Sandra Asmyhr.