Sametinget oppfordrer folk til å ta kontakt tidlig om man ikke får stemt på sametingsvalget i dag.

– Vi kommer til å ha folk på jobb idag som kan undersøke hva som har skjedd, forteller avdelingsdirektør ved Sametinget, Rávdná Buljo Gaup til NRK.

Statskanalen skriver at flere personer ikke har lyktes i å stemme i sametingsvalget, siden de ikke er i valgmanntallet. Gaup mener ikke det er mange som har falt ut av valgmanntallet, men Sametinget jobber for å ordne opp.

– Om vedkommende har meldt seg inn, men av en eller annen grunn har falt ut av valgmantallet, så kan vi finne ut av det, sier avdelingsdirektøren.

I et slikt tilfelle vil de ifølge NRK ta kontakt med Skattedirektoratet som fører valgmantallet ved sametingsvalgene. Om vedkommende finnes registrert, ringer Sametinget til kommunen og gir beskjed, så vedkommende får stemt.

Vær rask

Men det nytter ikke å ringe like før valglokalet stenger.

– Forutsetningen er at folk tar kontakt med oss med en gang de oppdager at de ikke er i valgmantallet slik at vi rekker å gjøre å ordne opp i dette idag, sier Gaup.

Ikke avklart

Direktør Rune Sverre Fjellheim i Sametinget forklarer til VG at det enda ikke er avklart hvorfor problemet har oppstått.

– Vi vil få en endelig forklaring og en gjennomgang etter valget. Sametinget må ta en vurdering på om valget kan godkjennes eller ikke i gjennomgangen etter valgopptellingen, sier han til VG.

– Dette er ikke tillitvekkende for valgavviklingen. Det er ikke et stort antall mennesker som har falt ut, og vi har løst de fleste sakene, men det er snakk om små marginer som er med på å avgjøre i sametingsvalget, legger han til.