Årets First Lego League-konkurranse samlet lag fra hele Øst-Finnmark på Kirkenes skole lørdag. En hel dag skulle barna og ungdommen vise både hva de kunne om å bygge legoroboter - og hvordan de tenkte seg at noen av dagens miljøproblemer skulle kunne løses.

Den lokale Lego League-komiteen skulle dele ut totalt seks forskjellige priser i tillegg til selve hovedprisen. Lego League Champion-prisen gikk til det laget som hadde utmerket seg best sammenlagt.

Robotkonkurransen

Selve hovedprisen gikk til Vadsø-laget Lego Klan, som hadde tatt med eget flagg og polerte evner over fjorden. Vadsøværingene har vunnet regionmesterskapet tre ganger nå. Men de dominerte ikke alle kategoriene. Seieren kom heller av at de kom på topp tre i flere kategorier... Og selvfølgelig at de vant den mest konkurransepregede delen av mesterskapet, robotkonkurransen.

Dette dreier seg om å bygge og programmere en legorobot som skal løse en rekke oppgaver. Alle lagene hadde sin variant, og finalen sto mellom Vadsø og Nesseby.

Kirkenes-laget Seaside Squad kom seg nesten til finalen. De hadde klart veldig høye poengsummer flere ganger, men i semifinalen glapp en oppgave der roboten skulle treffe et rør.

- Den klarte vi hver gang, men ikke denne gangen, forteller lagmedlem Celina Michelle Trasti Henriksen.

Teknologiprisen

Seaside Squad kunne imidlertid juble da de vant teknologiprisen. Selv om roboten ikke klarte seg helt perfekt i konkurransen, var den likevel den mest velbygde roboten ifølge dommerne.

Kirkenes-laget var også i topp tre på markedsføringsprisen. Der var det imidlertid Team Bearwater fra Bjørnevatn som hadde hatt best presentasjon av prosjektet sitt.

Forskningsprisen, for å ha kommet med et godt og gjennomtenkt forslag til å løse miljøproblemer, gikk til Feskungan fra Vardø.

Kjerneverdiprisen gikk til Team Berlewood fra Berlevåg.

Vadsøværingene i Lego Klan får begi seg til den skandinaviske Lego League-konkurransen om fire uker.

Kan få flere

Ordfører Rune Rafaelsen forteller at det kan komme over deltakere fra blant annet Russland neste år.

- Vi har kontakt med skoler i Petsjenga og Inari, eventuelt Murmansk, sier han.