Trine Hamran og Stian Celius ble nylig ansatt som journalister i Sør-Varanger Avis. Celius har leserne våre allerede rukket å gjøre seg kjent med, siden han begynte i avisa nå i august.

Hamran begynner i midten av oktober.

Dokumentarpris

Hamran har tilbrakt flere av sine 16 år som journalist i Sør-Varanger, i både Finnmarken og NRK. Hun har også hatt ansvaret for Nordvest-Russland i NRK, og tar med den erfaringen til SVA.

Nå gjør hun ferdig et masterstudium i journalistikk og dokumentar i Volda. Det studiet har hun tatt etter å ha drevet dokumentarlaging i noen år.

– Jeg fikk lyst til å gjøre egne ting mens jeg jobbet her. Jeg endte med å lage dokumentarserien «Border Stories», forteller hun.

«Border Stories» følger folk rundt Varangerfjorden, i Inari og i Murmansk. Hamran fikk tre priser for dokumentarserien: Fotopris fra Finnmark journalistlag og Svarte Natta, og hederlig omtale under filmfestivalen The Northern Character for en av filmene.

Hamran vokste opp i Tromsø, og har bodd mange år i Vadsø. Men hun føler seg hjemme i Kirkenes, som hun flyttet til i fjor.

– Kirkenes har alltid vært mitt sted, og jeg liker også nærheten til Russland. Jeg synes det er spennende med steder der kulturer møtes, sier hun.

Hamran har samtidig et håp om å kunne bruke erfaringen bak filmkamera til videoer på nett.

Marked og politikk

Stian Celius er akkurat ferdig med tre års utdanning i markedsføring og kommunikasjon på BI i Trondheim. Fra før av har han tre års historieutdanning. Dette er hans første jobb som journalist.

– Jeg synes det er spennende å jobbe med formidling av litt tungt stoff, som økonomi og juss. Jeg liker å bryte det ned og gjøre det leselig for folk flest, sier han.

Da jobbmulighetene dukket opp i SVA, så han sitt snitt til å benytte lokalkunnskapene sine. Han er nemlig født og oppvokst i Kirkenes, og har jobbet både på hotell og i kommunen. Han har vært aktiv politiker, inkludert å ha representert Venstre i kommunestyret. Dermed har han med seg en hel del forskjellige perspektiv inn i avisa.

Han forsikrer imidlertid at hans fortid som Venstre-politiker ikke vil farge skrivingen hans.

– Jeg la politikken på hylla for et år siden. Mange vil kanskje tro at jeg fremdeles er der. Men jeg er lojal ovenfor arbeidsgiveren og oppdraget, og ønsker at politiske ytringer kommer frem uansett hvor de lener, slår han fast.

Trine og Stian går inn i faste stillinger som det siste året har vært midlertidig besatt med vikariater. Redaksjonen teller til sammen fire journalister i tillegg til redaktøren.