3939 videregående-elever fra hele Norge deltok dette året i første runde av Niels Henrik Abels matematikkonkurranse. Av dem gikk 398 elever med til runde to, tre av dem fra Kirkenes.

Når finalen settes i gang i Trondheim på lørdag, står én Kirkenes-elev blant de 30 finalistene. Ulrik Sundquist er landets femte beste deltaker etter to runder, med totalt 165 poeng.

Det betyr at han får tilbringe totalt fem dager ved Trondheim-universitetet NTNU fra lørdagen av, i en reise betalt av NTNU.

Vanskelige oppgaver

18 år gamle Ulrik gleder seg både til å komme tilbake til NTNU, der han satser på å komme inn på robotikklinja - og til å få prøve seg på de enda vanskeligere oppgavene i finalen.

- Jeg har sett på et par oppgavesett tidligere. Det ser veldig vanskelig ut. Jeg har fått til noen av dem før, men ikke alle, så det blir spennende å se hvordan det går, sier han.

Noen spesielle forberedelser har det ikke vært i forkant.

- Det er ikke en type oppgaver man leser seg opp til, slik som med en typisk matteprøve. Det er logiske spørsmål, som man kan løse uansett hvor langt man er, sier Ulrik.

Deltakerne blir uansett noe forberedt i Trondheim. En del av de fem dagene blir tilbrakt på treningsleir. Ifølge konkurransens nettside lærer de der noen nyttige matematiske teknikker, og hvordan de kan føre argumenter og bevis.

Tidlig mattetalent

Ulrik utmerket seg tidlig med matteevnene sine. Videregående-eleven hospiterte på Kirkenes videregående som sjetteklassing på ungdomsskolen, og har avlagt eksamen i noen universitetsfag på NTNU allerede.

Gjør Ulrik det bra i Abelkonkurransen, kan han også ende opp med å konkurrere internasjonalt. Ifølge Abelkonkurransens nettsider tas deltakere til den internasjonale matteolympiaden (IMO) først og fremst på grunnlag av resultatene i Abelfinalen, og i den nordiske matematikkonkurransen (NMC).

Abelkonkurransen finner sted hvert år, og er arrangert av NTNU. Første og andre runde foregår på skolene rundt om i landet. Selv om konkurransen er beregnet på videregående elever, er det også mulig for ungdomsskoleelever å delta.