Fylkesmessa arrangeres i Alta onsdag og 214 elever skal vise frem ungdomsbedriftene sine på stands, ha scenepresentasjoner og overbevise dommerpanelet i intervjuer. Blant de mange produkter og løsninger elevene har kommet opp med er kombinert bord og tørkestativ for trangbodde eller et firkantet pølsespyd. Fra Kirkenes videregående er det spiselige produkter som dominerer.

Bedriftene

Ungdomsbedriften Foodfire har utviklet et krabbesmør som kan brukes som pålegg på brød og andre bakevarer. Gastromagi har laget et krydder av kongekrabbe som gir en kraftfull smak, Hot Sauce har laget drops av rabarbra og Miljøkrutonger har laget krutonger av brød fra lokale butikker, som ellers ville blitt kastet. Den femte ungdomsbedriften er Trøkk som designer og selger t-skjorter med eksklusivt design for turistbedrifter og hoteller i Kirkenes.

Konkurranse

- Dette engasjerer elevene. Mange bruker kvelder og helger til å jobbe med ungdomsbedriftene sine. Med Fylkesmesse for Ungdomsbedrifter skaper vi en arena der elevene får vise frem resultatet av alt arbeidet sitt for fagpersoner fra arbeids- og næringsliv. Det er også et betydelig konkurranseelement. Det trigger elevene til å gi det lille ekstra, sier Svein Tore Dørmænen, styreleder i Ungt Entreprenørskap Finnmark, i en pressemelding.

Til NM

Ungdomsbedriftene konkurrerer i 20 ulike kategorier, og vinneren av den aller gjeveste prisen, Finnmarks beste Ungdomsbedrift 2017, skal være fylkets kandidat i konkurransen om å bli Norges beste Ungdomsbedrift. To andre ungdomsbedrifter vil også motta gylne billetter til årets store begivenhet for unge entreprenører, nemlig NM for Ungdomsbedrifter i mai.

- Trenger mer

- Innovatører trengs overalt i det norske samfunnet. I arbeidet med Ungdomsbedrift får elevene jobbe med kreativitet og nyskaping, de samarbeider i team for å oppnå resultater, de kommuniserer aktivt med eksterne fagmiljøer og de får erfaringer med hva de selv er gode på og hva de trenger andre til. Dette er verdifull læring som i større grad burde prege norsk skolehverdag, sier Dørmænen.