Generalsekretær i NATO trenger trøst fra pappaen sin, sa Jens Stoltenberg i sitt minneord for faren Thorvald.

– Thorvald var en hønefar. Vi snakket sammen på telefonen hver dag. Noen ganger om verden, andre ganger om været, eller om det var batteri i røykvarslerne hjemme hos meg, sa Stoltenberg i sin tale under bisettelsen i Oslo domkirke. Hver gang, fortalte han, spurte faren: Hvordan har du det?

– Jeg svarte alltid: Jeg har det bra. Men Thorvald hørte på stemmen min hvordan jeg egentlig hadde det. Hvis jeg hadde en dårlig dag på jobben, måtte jeg forklare hva som var galt, og så fikk jeg trøst, sa Stoltenberg.

– Også en generalsekretær i NATO trenger trøst fra pappaen sin, sa han.

Familien stilte opp

Barnebarnet til Stolenberg, Catharina Stoltenberg, åpnet bisettelsesseremonien for Thorvald Stoltenberg i Oslo domkirke torsdag.

Søren Gregersen, Catharina Stoltenbergs samboer, spilte gitar mens hun sang.

I talen trakk prest Sturla Stålsett fram Thorvald Stoltenbergs «frokostdiplomati», hvor han inviterte verdensledere hjem på kjøkkenet.

- Vi var stolte

Flere andre politikere trakk også fram betydningen Stoltenberg har hatt for politikken og han som person, blant annet tidligere statminister Gro Harlem Brundtland.

– Han var unik både som menneske og politiker, sa Brundtland i minneordet sitt om Thorvald Stoltenberg.

Brundtland hadde et nært forhold til Thorvald Stoltenberg, som blant annet var utenriksminister i to av Brundtlands regjeringer fra 1987 til 1993.

– Vi er mange som i dag sørger over Thorvald Stoltenbergs bortgang, innledet en tydelig preget Brundtland.

Også Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre talte fint om Thorvald Stoltenberg under bisettelsen. I minneordet trakk Støre fram Stoltenbergs innsats for Arbeiderpartiet og LO og for Norge, FN, Røde Kors og verdenssamfunnet.

– Vi var stolte av Thorvald. Men vi var også glad i ham fordi han så trofast stilte opp når han ble invitert, til valgkamper og små og store anledninger. Ingen anledning var for liten, sa Støre.

Thorvald Stoltenberg døde etter kort tids sykeleie i sitt eget hjem 13. juni 2018.