Det har lenge vært etterlyst et sunt alternativ i matveien på Barentsbadet. Nå kommer det. I samarbeid med Frisklivssentralen åpner svømmehallen en salatbar.
Ifølge Kjerstin Møllebakken ved Frisklivssentralen har salatbar ved Barentsbadet vært diskutert en stund. Helse og barn/unge er satsingsområder i kommunen, og hos sentralen har dette vært sterkt prioritert.
– Det er ikke så mye som skal til dersom flere drar lasset sammen. Flere har etterspurt et sunnere alternativ til toast, calzone-pizza og brus. I salatbaren skal det være holdbare og sunne produkter og ikke sånt som kan framkalle allergier, som nøtter. Vi har lånt vogn fra videregående og håper at prosjektet går bra, sier Møllebakken.

Gode vaner

Klinisk ernæringsfysiolog Åsa Wikman har vært med i prosjektet som konsulent.
– Dette handler om barn og unge og idrett og da er det dumt å tilby kun usunn mat. Det er bra å legge til rette for gode matvaner, sier hun.
Elevrådsleder Amalie Aas tror at salatbaren i Barentsbadet vil bli godt besøkt av elevene, både de som bader og de som går fra ungdomsskolen til badet for å få seg en matbit.
– Vi har hatt kantinetilbud på skolen tidligere og salat fenger ungdom, sier hun.

Ingen penger

Rektor Michael Berstad ved Kirkenes ungdomsskole har et flott kantinelokale på skolen, men ingen penger til å drifte det.
– Slik har det vært de siste to årene. Med en salatbar i nærheten av skolen, kan elevene gå hit og kjøpe mat i stedet for butikken i byen. Det har hendt at elevene ikke har rukket tilbake til neste time, for å si det sånn. 30 prosent av elevene spiser ikke frokost og når maten de fyller kroppene sine med er tomme karbohydrater og ikke er særlig bra i forhold til våkenhet og opplagthet, så er det bra dersom de stikker på Barentsbadet og kjøper salat. Det gir bedre energi for læring. Vi har sett at det ikke er penger det skorter på, men tilgjengeligheten, så vi ser veldig positivt på salatbar-prosjektet, sier Berstad.
Daglig leder Audun Andersen i Barentshallene sier at de ikke hadde muligheter til å gjennomføre salatbar-prosjektet alene. Totalt har Barentsbadet en omsetning på mellom 800 000 og 900 000 kroner.
– Når vi er flere kan vi dra lasset sammen, så har vi muligheter til å gjennomføre dette. Tidligere har vi fått ferdige baguetter og sunn alternativ mat, men vi har hatt mye svinn på dette. Mye av maten måtte kastes. Nå får vi salater med holdbare produkter, så vi har god tro på dette. Prisen på salaten vil bli 35 kroner, som de har på Kirkenes videregående, sier Andersen.

Morgenbaderne

Møllebakken ser ikke bare på de yngste brukerne som potensielle salatkunder.
– Det er morgenbad hver tirsdag og torsdag. Å ta med seg en salatbolle med på kontoret er en ypperlig start på dagen.
Etterhvert vil det også kunne bli mulighet for å kjøpe salat i helgene.