30-årsdagen til storkiosken på Sandnes blir feiret i fire dager med den store finalen i dag, lørdag. Da blir det kaffe, kaker og is til kundene. Ellers er prisen på en klassisk Kiwi-meny bare 69 kroner, det var prisen da Bjørn Lund bygget om og begynte å servere mat.

Ett år siden

- 1986.., da var jeg åtte år, ler Trine Lund. Hun overtok og har drevet Kiwi siden i fjor sommer etter at Sabri Danadziev trakk seg ut.

- Det har vært et travelt år, men nå begynner vi å se at det gode gamle navnet og ryktet til Kiwikiosken begynner å ta seg opp igjen. Det var også litt av motivasjonen for å ta over i fjor. Det var trist å se at noe som har vært en del av familien så lenge, og som hadde vært så bra, gikk så dårlig, sier Trine Lund.

Hele familien

Det var Klara og Ivan Jørgensen som startet det hele i 1986. De bygget en liten kiosk på Grøna Lund på Sandnes, men bare etter et års tid kjøpte broren til Trine, Bjørn Lund, kiosken.

- Han kom hjem en dag og fortalte at han hadde kjøpt kiosk. Det var da han sluttet å komme hjem, ler Trine Lund. Hun forteller at hele familien har vært i sving på Kiwi, mamma vasket og ordnet, pappa hjalp til, og både hun og søsteren har jobbet der.

- Noen ganger overnattet Bjørn her, han jobbet fryktelig mye. Det var før han fikk familie. Jeg vet han har sovet på fryseboksen en gang, ler hun.

Etter 19 år tok Tanja og Kristian Lund over, og etter det overtok Amer Kovac kiosken og drev den i flere år, før han solgte det videre i 2013.

Stamkunder

- Det har blitt bygget ut her to-tre ganger. Bjørn bygget ut, startet med videoutleie og gatekjøkkenmat, og etterhvert utvidet han og begynte med fotballpub. Da hang det drakter på alle veggene her, og han fikk skjenkebevilling, forteller Trine Lund.

Siden har det vært både fester, konserter og diskotek i fotballpuben, men det siste året har det blitt brukt som kafe og selskapslokale, det har blitt holdt både dåp, bursdag, konfirmasjon og utdrikningslag her.

- Vi har også fått noen av de gamle stamkundene tilbake og en av rettene på menyen er komponert av gjestene, den heter egentlig Kiwi 4, men på folkemunne heter den bare Sture. Det er pølsebiter med ost, dressing og pommes frites. Den er nok oppkalt etter Sture Sivertsen. Utdrikningslaget hans var innom her, og da var det bare «Sture» de bestilte, ler hun.

Gamle ansatte

På lørdag kveld blir det stor fest for å feire jubileet, og da er alle som noen gang har jobbet i kiosken invitert.

- Det er veldig mange som har hatt sin første jobb her, og mange av dem kommer. Noen kommer langveisfra også, så det gleder vi oss til. Da blir det mye mimring og moro, Bjørn kommer for å lage mat og flere av de tidligere ansatte skal hjelpe til. Men det er på kvelden, tidligere på dagen skal kundene feires. Det er mye arbeid med dette, men det er så godt å se at det går rette veien, så jeg gleder meg til dette, sier Trine Lund.

VIDEO: Bjørn Lund i Kiwikiosken, omtrent 1989. Da var videoutleie og hockeysveis det helt store, og det var VHS som gjaldt. (Arkivfoto, SVA)