Det er plass til 60 elever på Pasvik folkehøyskole. Til nå har 55-56 elever bekreftet at de tar plassen.

- Det er flere år siden vi hadde så mange søkere, dette er jo kjempeflott, sier Beddari.

Populært

Den klart mest populære linja på skolen heter hundekjøring og villmarksliv.

- Den linja fylles opp først og er veldig populær. Jeg tror nok litt av grunnen til at vi har så mange søkere handler om dette, om naturen, villmarka. Hundekjøring er veldig i skuddet, store konkurranser som Finnmarksløpet får stor oppmerksomhet og beste sendetid på tv. Det var en av grunnene til at vi prioriterte å få bygget ferdig hundegården vår, det blir den fineste i Finnmark, smiler han.

Under tak

70 kvadrat med verksted, lager, oppvarmet oppholds-/undervisningsrom og lager til hundefor i laftet tømmer blir et bra tilskudd til undervisningen.

- Det blir en annen verden, bare å kunne være under tak er jo en klar forbedring. Alt er gjort på dugnad av skolens ansatte, og nå blir vi endelig ferdig, sier Beddari fornøyd.

Skolen får også søkere fra land langt borte, til høsten kommer elever blant annet fra Cuba, Chile og Filippinene.

Færre russere

Samtidig som søknaden til skolen er høyere enn på mange år, har antallet russiske elever dalt.

- Vi vet ikke helt hvorfor. Vi har utstrakt samarbeid med skoler i Nikel, Murmansk og Petrozavodsk, og tre friplasser for russiske elever. Vi har hatt åtte, ni elever jevnt de siste årene, men i år har det bare søkt et par stykker. Det kan være tilfeldigheter, men kanskje økonomi, sier Beddari. Han legger til at interessen blant russere for å lære norsk på folkehøyskolen har vært stor.

- I fjor hadde vi et ektepar i 50-årene fra Zapolyarnij som gikk på folkehøyskolen, det var litt spesielt, men det er jo ikke noen aldersgrense her.

Kontakten med de russiske skolene og tidligere elever har ført til en ordning der norske elever med russisk valgfag hospiterer på russiske skoler og bor i private hjem. I tillegg har skolen en fast tur til St. Petersburg hver høst.

Støtte til kurs

Folkehøyskolen er også aktiv om sommeren. Det begynner med leirskoleukene i juni, så er det Pasvik International, og så starter språkkursene. Russisk for nordmenn har vært veldig populært, men etter en periode der det dabbet litt av, har det tatt seg opp igjen.

- Og så har vi med hjelp fra Barentssekretariatet fått til norskkurs for russere og finner. Egentlig la vi dette tilbudet ned i fjor, for vi hadde ikke økonomi til å drive det, men vi har nå heldigvis fått det til igjen. Det er et tilbud vi har hatt i mange år, som selv om det ikke har vært så stort, har vært en del av bredden vi kan tilby. Så dette er vi glade for at vi kan videreføre, sier Beddari.

Kortreist mat

Selv underviser Yngve Beddari i matfaget det arktiske kjøkken, og ser fram til å få helt nytt og moderne kjøkken.

- Elevene er veldig opptatt av økologisk og kortreist mat, og her har vi alle muligheter til å gi et godt tilbud. Jeg har jo selv i mange år brent for dette, fisker både sik, abbor, harr og gjedde i elva, plukker bær og går på jakt. Det er så mange ressurser i naturen som er gratis, det koster bare litt arbeid og innsats. Alt dette inngår i undervisningen. I fjor pusset vi opp storkjøkkenet til skolen og nå pusser vi opp undervisningskjøkkenet. Jeg gleder meg til å sette i gang, sier Beddari fornøyd.