«Klassetreffet» er et stykke som er satt sammen av Samovarteateret, med ungdomsskuespillerne Samovarongan i de aller fleste posisjonene – både på scenen og bak. Stykket handler om hvordan de forskjellige figurene har utviklet seg i tiårene etter skolen – og der hadde skuespillerne selv noe å si.

Siver Norum er i slutten av ungdomsskolen, men han har vært med i Samovarongan i snart tolv år. Dette var hans første stykke der han framførte en helt selvskreven monolog.

– Mye av stykket er tekster fra forfatteren Harold Pinter. Men jeg skrev monologen til han som fant ut at kjæresten hans var utro på Valentins Dag, forteller han. Flere av de andre skuespillerne hadde skrevet sine egne monologer i stykket.
Sivers spiller en utagerende, litt keitete mann på selve klassetreffet. I løpet av stykket ser vi ham blant annet i tilbakeblikket, i monologen skrevet av Siver selv, der han forteller om seg selv som selvsikker player inntil han opplever utroskapen. Det forandrer ham.

Litt rart

Siver forteller at det føltes litt rart å fremføre noe man selv har skrevet.

– Det er mye lettere å ta noe som noen andre har skrevet. Når man bare selv står bak, kan man ikke skylde på andre om det ikke faller i smak hos publikum. Det blir mer press, sier han.

For Siver var det enda en grunn til å være nervøs: Rett før forestillingen forandret de på måten han skulle oppføre seg på under monologen.

– Før skulle jeg være sint på grunn av utroskapen, men nå var jeg mer sjokkert og taleløs, sier han.

Men både han og de andre skuespillerne klarte seg, og hele gjengen fikk gode reaksjoner fra publikum.

Neste tilbakeblikk møter vi Sivers figur i en lang buss-sketsj, der han er mye mer keitete, mye mer usikker på seg selv.

Slik går det igjennom hele stykket. Vi ser figurene samlet på klassetreffet, de trekker ut til siden for å fortelle oss om fortiden sin, og monologene gir grunnen til oppførselen deres i selve stykket. Det er folk som har følt seg usynlige igjennom skoletida, der en av dem begynte å henge i dårlige miljø for oppmerksomhetens skyld, og en annen gikk rundt og fortsatte å gjøre seg usynlig til hun fikk oppmerksomhet fra naboen. En slet med selvbildet til hun fikk et tilfeldig kompliment av naboen. Det er en som har hatt arbeidsintervju med en annen av klassekameratene, der han forsøkte seg på sexpress.

Ikke konflikt

Det hele ser ut som det kan munne ut i svære konflikter på scenen. Men – spoiler – så skjer det ikke. Klassetreffet går som klassetreff flest, idet folk ikke henger seg opp i det kjipe med fortida, men bare mimrer om de gode tidene. Stykket slutter med en feelgood-dans.

– Egentlig hadde vi mer konflikt, der den utro kvinnen var en av klassekameratene. Men vi bestemte oss for at dette er voksne folk som oppfører seg voksent, ser Siver.

Siste reis for noen

Samovarteateret har vært i gang siden 1991, og flere av de gamle Samovarongan har gått videre inn i student- og voksenlivet. Dette var også siste Samovarongan-stykke for noen av skuespillerne i «Klassetreffet». Tonje Ryeng Rushfeldt har vært med i åtte år, og blir ferdig på videregående nå i sommer.

– Det blir sikkert litt merkelig, sier hun. Hun vet ikke om det blir skuespill der hun ender opp, men hun synes det har vært fint å gå der.

– Jeg har lært hvordan jeg skal stole på det jeg sier, og få ut teksten på en god måte, sier hun.

Jenny-May M. Breivik er også på tur ut av videregående, men for henne var det det første skuespillet.