Strikkefestivalen, som er et samarbeidsprosjekt mellom Kirkenes og omegn husflidslag, Pasvikdalen husflidslag og med Husfliden med på arrangementet, ble arrangert for andre gang sist fredag, lørdag og søndag. Lørdagen startet med siste innen strikkemote på catwalken i bibliotekets tredje etasje. Og selvfølgelig med strikkende damer på tilskuerbenken. Husflidens Silje Traa Celius styrte sine modeller, her vi fikk en god innføring om hva som gjelder i strikkede klær inneværende år.

Gensere og moher

Marius-genser, Hanne Li-genseren, Fana-jakke, poncho og tunika var bare noen av gensrene som ble vist fram av modellene Aino Stien, Anita Vangen og Ada Holmgren.

- Det er moher som gjelder. Den klør ikke, noe som er veldig viktig og gensrene er kjempefine, sa Traa Celius.

Hun snakket også varmt for rundfelling, som ifølge statistikken 80 prosent av de som strikker nå bruker.

- Dette er en enkel teknikk. Og når du er ferdig så er du ferdig. Det som kommer mer og mer er retro og kommet tilbake i full fart, sier Traa Celius.

Kurs

Det ble avholdt veldig mange kurs og workshop under strikkefestivalen. Det ble strikket både vrangt og rett. Masketeknikk, kontstrikk, hakking, pinnebånd, grindvev og ulike teknikker for å strikke hæler. Og workshop i daisymasker, oldemorsruter, dominostrikk, avzistrikk og blondehakking. Og foredrag om Tanavottene og plantefarging i skoltesamisk tradisjon. For å nevne noe.

- Det er mange forskjellige hæler og de hælene vi strikker har gått i arv fra mødre og bestemødre, sier Gunn Johnsen, Ragnhild Lian og Lill Dahlsbø.

Evy Trøite og Kari Skadsem viste fram slyngekant i østsamiske votter.

Strikkefestivalen var full av strikkeglade mennesker som møtte likesinnede.

Festivalleder Ane-Marie Solli understreket temaet for årets festival, «Strikking i grenseland», et møte mellom norsk, kvensk og samisk strikketradisjon.

- I Pasvik bor det mange som opprinnelig er kommet fra Gudbrandsdal, Østerdalen og Trøndelag. Det å vise fram hvilke teknikker som har vært brukt er noe vi har fått godt fram under festivalen. Det er viktig å vise dette fram før det går i glemmeboka. Det er viktig at tradisjonene holdes i hevd og heldigvis er det noen som kan lære dem bort, sier Solli og viste fram utstillingsmonterne, der det blant annet sto øst-samiske komagbånd og votter fra Nelly Must.

Farging

En annen gammel og kjær tradisjon i håndarbeidsmiljøer er plantefarging av garn, som er en skoltesamisk tradisjon. Denne kjære tradisjonen var også noe som mange fattet interesse for under festivalen.

- Teknikken med farging på gammelt vis, var noe mange ville ha med seg, sier festivalleder Solli.