De siste årene har Turisthotellet åpnet på våren, holdt åpent gjennom sommeren og lukket igjen på høsten.
– Men i år har vi bestemt oss for å holde hotellet stengt, sier den lokale Rica-sjefen, Ketil Jentoft.

Hotellmarkedet

Rica-kjeden har opplevd et hotellmarked der etterspørselen går i bølger i Kirkenes.
– Det vi ser nå er at de eksisterende hotellene i Kirkenes greier å absorbere den etterspørselen som er i markedet på nåværende tidspunkt. Utviklingen har den siste tiden vært at kapasiteten har vært i overkant i forhold til etterspørselen, sier konsernsjef i Rica-kjeden, Fredrik Utheim.
Det foregår en diskusjon innad i Rica-kjeden, der hotelldriverne og byggeierne i Rica eiendom er med. Å ha et hotell stengt hele, eller nesten hele året, er kostbart, også for en stor hotellkjede. Det innrømmer Utheim.
– Hvor mye det koster å ha hotellet stående sånn som det gjør nå, vil jeg ikke si noe om. Men at det er en betydelig kostnad å holde hotellbygget varmt, vedlikeholde det og holde det i forskriftsmessig god stand, det kan jeg bekrefte, sier konsernsjefen.
Samtidig som Turisten holder stengt, jobber Rica med å optimalisere forholdene ved Rica Arctic. Det er ingen tvil om at det er tøff konkurranse med Thon-hotellet i Kirkenes.

Salg

Rica-kjedens konsernsjef vil ikke kommentere om det er vurdert å selge bygget som står på «beste tomta i byen».
– Nei, det vet jeg ikke noe om. Det må Rica eiendom svare på. Det jeg kan si om det, er at dersom det hadde kommet en hotelldriver og spurt om de fikk kjøpe bygget, så hadde vi blankt avvist dette. Vi skal ikke stenge som Rica og åpne for en annen kjede. Det kan hende at hotellmarkedet bedrer seg, og da vil det igjen kunne bli hotelldrift ved to kirkeneshoteller, sier Utheim.
Administrerende direktør i Rica eiendom, Gisle Evensen, sier at de som eiere av Turisthotellet er inne i en prosess der de vurderer hva som skal gjøres med bygget.
– Hotellmarkedet er i stadig endring. Nå er det ikke lønnsomt å holde to hoteller åpent. Det kan det bli i framtiden. Men vi er i tenkeboksen, der både salg, annen bruk og en utbygging av Rica Arctic i Kirkenes sentrum er blant alternativene, sier Evensen.