• STENGT DØR: G-Sport Randal ble slått konkurs sist tirsdag.
    Foto: Stian Celius
  • SMELL: Barents Sport AS gikk på størst smell i 2016.
    Foto: Stian Celius

Daglig leder i Sportshjørnet AS, Odd Rune Berg, kan smile hele veien til banken, etter at selskapet har levert positive årsresultater i snart 10 år på rad.

Kontrasten kunne ikke ha vært større til G-Sport Randal AS, som tidligere i forrige uke måtte begjære seg selv konkurs etter en ny millionsmell.

pluss siden 2007

Sportshjørnet AS, som er en del av MX-sport kjeden, har levert positive årsresultater helt siden 2007. Dette til tross for at konkurransen har blitt merkbar tøffere de siste årene.  

Daglig leder Odd Rune Berg er svært ordknapp og noe hemmelighetsfull om hva som er årsakene til bedriftens solide prestasjoner i det tøffe markedet. Han ønsker samtidig ikke å bli avfotografert, da Berg sier han er opptatt av å holde en lav profil - med fokus på kundene i butikken.

– Hos oss er vi opptatt av å ivareta kundens behov. Samtidig betyr kvalitet i varene alt. Det nytter ikke med et vareutvalg som ikke svarer kundens ønsker. Det holder ikke om vi må bestille inn varene og kundene må vente på oss, sier Berg om kravene til seg selv.

tøff konkurranse

For rundt ti år siden var konkurransen mellom sportsbutikkene i kommunen primært mellom G-Sport Randal, Intersport og Sportshjørnet. Siden har stadige flere nyetableringer av sportsbutikker presset på marginene for de tidligere mer tradisjonelle forretningene. 

Noen av de nyeste tilskuddene av konkurrenter på markedet er Sport Outlet på Amfisenteret (2016), Intersport Kirkenes (2014) på Hesseng, Barents Sport (2011) i Sørnesbygget og COOP Sport 1 (2015) på Kirkenes Handelspark.

Av øvrige substitutter som kan nevnes er Stormberg, Biltema, Sparkjøp og Sundquist Fritid AS.

I tillegg har det blitt langt lettere for kunder å bestille varer på nett. Bare i 2016 økte den generelle netthandelen i Norge med 14 prosent - tilsvarende 36,5 milliarder kroner.

frykter ikke konkurranse

Berg sier at Sportshjørnet ikke frykter den tøffe konkurransen da de mener mange av konkurrentene først og fremst prøver å levere en lavere pris.

– Vårt konsept handler ikke om å levere sportsutstyr til en billigst mulig penge. For vår del ser 2017 ut til å bli nok et bra år. Vi hadde en svikt i sykkelsalget i mai, siden våren kom sent, men salget tok seg opp igjen i juni. Året 2017 blir nok et nytt overskudd, sier Berg.

Bransjen i utforbakke

Tirsdag sist uke begjærte G-Sport Randal seg konkurs. Selskapet hadde siden 2010 slitt med årsresultatene. I løpet av de siste 4 årene tapte butikken nærmere 3,2 millioner. 

Det største underskuddet for selskapet var i 2014 da det var på over 1,3 millioner. I en kommentar fortalte G-Sport om hvorfor de måtte melde oppbud.

– Det har vært tøft lenge. Markedet er presset, og det å bruke mer av egne penger ville vært som å pisse i buksa. Vi klarte ikke å betjene gjelda lenger, uttalte Lars Randal til SVA i utgaven fra 28. september.

Intersport på Hesseng har siden oppstarten i 2014 samlet gått i overskudd med 36.000. I 2016 var årsresultatet etter skatt positivt på til sammen kroner 114.000.

- Ingen fare

Situasjonen er ikke noe lysere for Barens Sport AS der regnskapsåret 2016 viste et årsresultat med underskudd på 1,4 millioner.

Dette er 300.000  mer i tap enn det som konkursboet G-Sport Randal hadde i 2016. 

Daglig leder i Barents Sport AS, Lasse Stegavik, sier til SVA at markedet er preget av overetablering, men at selskapet ikke står i fare for en konkurs per dags dato.

– Det blir bare en spekulasjon om at vi står på kanten av stupet. I 2016 hadde vi utfordringer knyttet til flytting ut av lokaler. Likevel vet vi aldri hva fremtiden bringer. Det er kundene som bestemmer hvem som har livets rett, sier Stegavik til SVA.