- Jeg sykler nesten hver eneste dag, selv når det regner. Det er deilig, og er bra for helsa, sier Bonefece Mabwire fra sykkelsetet.

Kampanjen, som blir arrangert på femte året, har som formål å motivere til mer aktivitet til og fra jobb. Det har gjort at mange, inkludert Mabwire, har hengt seg på.

Men ifølge folkehelsekoordinator Kjerstin Møllebakken, som først tok initiativ til kampanjen, har deltakelsen i årets kampanje gått ned noe.

– Det har vært litt færre med i kampanjen i år. Det vil vi gjøre noe med, og håper flere vil bli med når vi setter i gang kampanjen neste år også, sier hun og legger til:

- Årsakene til at deltakelsen er noe lavere i år kan være mange, men blant annet er det mulig å tenke seg at den lange vinteren har hatt påvirkning.

På stand

Årets kampanje befinner seg nå i sluttfasen, og det ble markert med en stand ved Førstevann.

Representanter fra Frisklivsentralen, politiet og Intersport hadde stilt opp for å gi syklende, gående og andre aktive oppmerksomhet på morgenkvisten. Det ble gjort gjennom en sjekk av utstyr og lufttrykk, samt utdeling av frukt og grønt til de forbipasserende.

Det var det flere som satte pris på. En av dem var Mette Nilsen, som daglig går til jobb.

Nilsen som bor på Hesseng setter bilen ved Førstevann, før hun tar resten av veien ned til arbeidsplassen på Rådhuset for egen maskin.

– Det gir overskudd og energi, noe jeg spesielt kjenner etter arbeidstid. Da er det deilig med en liten gåtur, sier hun.

Vil skape kultur

Selv om mange har hengt seg på kampanjen i årene den har blitt arrangert, mener Møllebakken befolkningen kan bli enda flinkere. Hun peker på en manglende gå- og sykkelkultur blant innbyggerne.

– Det er lett å ta bilen, selv på korte turer til butikken. Jeg mener vi må legge til rette for en større kultur for å bruke sykkelen, beina, eller andre ikke motoriserte hjelpemidler. Det er bra for folkehelsa, sier hun og legger til at det også kan være med på å skape liv i sentrum.