Ragnhild Dalhaug (13) kjente ingen som spilte badminton. Men så gikk beskjeden ut på Facebook om et nybegynnerkurs, og med ett var hun og to venninner med på kurs en dag i uka.

- Jeg syntes det så artig ut, sier hun.

Nå er det åtte deltakere på Kirkenes badmintonklubbs startkurs. Om alle disse ender opp som faste klubbmedlemmer, er det en god oppgang for det som er en relativt liten nisjesport i Sør-Varanger.

Rekruttering

- Vi bestemte oss for at vi trenger ferskt blod i klubben. Om klubben skal leve, behøver vi flere spillere. Så vi har prøvd å gjøre det attraktivt, sier hjelpetrener Nikolay Korostel.

Klubben gikk ut med et nybegynnertilbud til folk flest, der man ikke trenger å melde seg inn i klubben for å delta.

- En av veteranene våre, Freddy Øien, fikk støtte fra Norsk badmintonforbund til å opprette kurset, forteller Korostel.

De åtte deltakerne er fra sju år til godt voksen alder. Håpet til klubben er at de blir interessert i å fortsette med vanlig badmintontrening etter nyttår, da som medlemmer av klubben.

Ragnhild tror det kan bli en lengre hobby, selv om hun ikke har så veldig mye kamperfaring ennå. Også to av de yngre deltakerne vi snakker med, tror det kan bli mer.

- Jeg hadde lyst til å begynne, sier Nadia Konovalova (8).

- Det er vanskelig og gøy, mener Vasilisa Korostel (7). Hun er teknisk sett ikke helt nybegynner: Hun har brukt racketen siden hun var fem.

Teknikken viktigst

Badminton dreier seg om to ting: Posisjon på banen, og slag. Idet SVA er innom er det fokus på slagene. Gulvet i en del av Barentshallen blir mer og mer dekt av de fjærkledde badmintonballene, idet kursdeltakerne øver på serve etter serve etter serve. Etter hvert går det over til å treffe ballen når den kastes mot en selv. Det er ikke mye direkte kamptrening ennå.

- Badminton krever kunnskap og tålmodighet, som andre idretter. Det er en intelligent sport, og man må ikke slå så kraftig som man tenker. Det er masse små detaljer i slaget, sier hjelpetrener Korostel. Han får støtte av en av de mer erfarne ungdomsspillerne, Nora Malterud.

- Styrken får man etter hvert som man trener. Det er teknikken som er viktigst, sier hun.

Får dreisen

Nå har nybegynnerkurset gått én gang i uka siden september, og racketslagene begynner å bli mer slagkraftige. Ragnhild mener selv hun begynner å få dreisen på det. Hun har ikke spilt så mange kamper siden hun begynte på kurset i september, men hun har vunnet «Gris»-konkurransen, der man er ute ved fire bom på ballen.

Nikolay Korostel fant selv fram til klubben i 2011. Han hadde spilt en del badminton med kona, da han bestemte seg for å se etter en badmintonklubb i nærområdet. Han var overrasket over å finne en slik klubb i Sør-Varanger.

- Skandinavia er mer inne på håndball eller fotball, sier han.

Men her i Barentshallen får han bruke racketen flittig. Treneren er selv med på et slag Gris mellom alle som er til stede, idet de stiller seg på rekke på hver side av nettet.