Hildgunn elsker å bruke turområdet rundt Langfjorden og Strømmen bru, men forsøplingen har tatt gleden vekk fra det, spesielt den siste tiden.

- Det har bestandig vært mye søppel her. Folk bare etterlater det langs fjæra, sier hun.

Hun har selv ikke turt å ta med hunden ut i området i det siste på grunn av glass. Hun har personlig sett folk bare kaste brukte fiskesnører fra seg, tross at hun spurte om de skulle ta de med seg. For et par-tre uker siden fant hun en torsk hengende fra et tre. Ølbokser finner hun overalt, for folk har en tendens til å feste i området.

Og kanskje verst av alt: Det er menneskeavføring rundt om, fordi enkelte bare gjør fra seg bak trærne rundt fjorden.

- Mange klager på lukta her. Og det med rette. Det var helt grusomt noen steder. Nå har jeg vært rundt og plukket, og jeg måtte skifte hansker etter hvert, sier Hildgunn.

Spontant lag

Da en venninne av henne la ut bilder på Facebook som viste hvor mye søppel det var der ute, tok Antonsen affære. Mandag hev hun seg rundt og fikk organisert et spontant ryddelag. På en halv dags varsel fikk hun med seg både Forsvaret og Miljøagentene - sistnevnte en organisasjon for barn som tar frivillige oppdrag for miljøets skyld. Barn fra både nærområdet og Pasvik stilte opp.

- Det er positivt! Jeg ringte også FeFo, og de ga 3000 kroner i støtte til aksjonen. Nå har alle her stilt gratis, og Masternes sa at de også skulle ta den innsamlede søpla vekk gratis, så pengene går til andre oppdrag for Miljøagentene, sier Hildgunn.

Resultatet lot ikke vente på seg. Det tok ikke lang tid å fylle hver søppelsekk idet rydderne dro rundt. Forsvaret kjørte vekk flere lass, og de andre rydderne fylte fire-fem søppelsekker.

- Det koster så lite å stille opp på noe slikt, sier forelder Ann-Sølvi Gakko. Hun og barna har brukt området en del, men hun påpeker at det ikke blir så trivelig å gå der når det er avføring og knust glass blant trærne.

Gammel piggtråd

Forsvaret ved Garnison Sør-Varanger ligger rett i nærheten av elva, og de sendte ut en tropp soldater for å hjelpe til med søppelryddingen.

- Vi liker å holde det ryddig i nærområdene og øvingsfeltene våre. Så vi rydder selv, og når det er dugnader blir vi med på dem, forteller Kristoffer Aure.

Han og resten av forsvarsmannskapet fant spesielt mye piggtråd på nordsiden av Strømmen.

- Det kan være at det er fra 2. verdenskrig. Vi henter verktøy så vi får det opp, sier Edvard Vassmyr.

- Må ha holdningsendring

Det holder ikke med rydding i området rundt Strømmen bru, skal man spørre initiativtaker Hildgunn Antonsen. Hun mener det må en holdningsendring til - og straff for de som ikke følger opp.

- Vi er her i dag, men vi er ikke her i morgen. Kommunen må få opp plakater om at det ikke er lov til å forsøple området, og de som forsøpler må få bot, mener hun.

Hun mener spesielt det må bli slutt på festingen i området, da det sto for en veldig stor del av søppelet.

Håvard Lund i kommunens miljøavdeling er ikke sikker på at forbudsskilt er løsningen.

- Da kan det tas som at det er lovlig å kaste søppel andre steder. Det kan være mer riktig å se på å få tilrettelagt dunker eller liknende der folk kan kaste søppel, sier han.

En annen faktor som kompliserer dette er at Forsvaret også har med området rundt Strømmen bru å gjøre.

Akkurat nå er det imidlertid ferietid i kommunen, og de som har med disse spørsmålene er ikke tilgjengelig. Lund konkluderer med at kommunen vurderer flere alternativer i saken.