Bygget inneholder Spatex (Fretex) rehabiliteringssenter med bruktbutikk og produksjon, Frelsesarmeens kirkerom og sosiale aktiviteter.

– Ettersom vi ikke har fått godkjent brannvarslingsanlegg, kunne vi ikke åpne butikken for kunder. Dette er vi lovet skal være klart innen utgangen av september. Vi valgte allikevel å gjennomføre åpningen av senteret som planlagt, sier prosjektleder Karstein M. Kristiansen.

Ønske

Grunnlaget for prosjektet ligger i et ønske over flere år fra fylkesarbeidskontoret om å få bygget en attføringsbedrift etter modell av Fretex i Norge i Murmansk. Dette ønsket ble og støttet av NAV som var med å utarbeide prosjektplanene.

– Prosjektet har gått over flere år og har kostet både tid og krefter. Stor er derfor vår takknemlighet over å ha kommet så langt at vi nå ser det ferdige resultatet. Vi er svært takknemlig til Helse- og omsorgsdepartementet som har gitt oss prosjektstøtte Gjennom det norsk-russiske helsesamarbeidet for å kunne gjennomføre dette. Takk og til Frelsesarmeens ledelse både i Norge og Russland for den støtte vi har fått, både økonomisk og gjennom engasjement i arbeidet, sier Kristiansen.

Rotary Club Oslo gitt støtte til kjøp av innsamlingscontainere og nå også varebil som trenges i arbeidet.

Åpningshelgen ble gjennomført over tre dager.

– Vi hadde medbragt et sammensatt hornorkester fra østlandsområdet. 17 musikanter betalte selv sine flybilletter for å få delta i feiringen. Med oss var og ledere fra Frelsesarmeen i Russland og Norge, samt to representanter fra Oslo Rotary Club. Lokalt var det norske Generalkonsulatet i Murmansk og andre inviterte gjester til stede.

Flotte opplevelser

Fredag ble bygget offisielt åpnet. Det var Olesia Kotamenkova fra Murmansk som klippet snora. Mange i Kirkenes vil nok nikke gjenkjennende når de ser bildet. Olesia var deltaker i prosjektet med russiske yrkeshemmede som lærte norsk i Russland, fikk arbeidspraksis i norske bedrifter her i Kirkenes.
Fredag kveld ble det arrangert konsert i ei kirke vi fikk leie. Dette ble en flott opplevelse og folk fra lokalmiljøet kunne ikke forstå at det var amatører som spilte. Lørdagen ble benyttet til å se byen og ha felleskap med Frelsesarméens lokale medlemmer.