Hver sommer får SVA mange tips om hensatte bilvrak, møbler, hvitevarer, ølbokser, gatekjøkkenemballasje og plast overalt.

– Ta ansvar

Vi spurte leserne på Facebook og fikk umiddelbar respons.
«Fjellvannet. Og rett ved starten av stien opp dit fra bergstien. Folk trur visst at det e greit å sleng fra sæ engangsgrillen sin med mer der i grøfta», forteller Johanne Høvik Ulvang.
«Jeg tør nesten garantere at området rundt byggefeltet på Skytterhusfjellet stikker av med seieren», skriver Hilde Michelsen

«Svært store mengder byggeavfall innover fra ny sykehuset og mot Hesseng, ved skiløypa og i skauen, samt nedover gangsti fra Skytterhusfjellet barnehage og mot prestevann og videre inn i skauen... Umulig plukke det opp for oss vanlige folk, så her får entreprenører som bygger sykehus og boliger på Skytterhusfjellet ta ansvar. Ruller med isolasjon, isoporblokker, plast... Ser ikke ut.»

Mye søppel

«Snuplassen på høyre side av E6 rett over bakketoppen på tur ut av Hesseng mot Høybuktmoen og ved turistinfoskiltet rett bortenfor», skriver Hege Meyer.
«Gikk opp himmelstigen til toppen av prestefjellet, og der lå det strødd med øl og ciderbokser! Stygt og unødvendig», skriver Ernst Seljesæther.
«Væggerjordet, mye søppel som ligg å flyt etter snø depo i vinter», forteller Lillian Stokvold-Sundfær.

«I Langøra er det mange som kvitter seg med søppel vinter som sommer. (hvitevarer, gamle senger og stoler)», skriver Ine Hommen.
«Noen som har «mista» en gammel sofa i grøfta ned mot Høybukta..», forteller Glenn Sigurdsen.
Gratis
På informasjonssidene til Øst-Finnmark avfallsselskap (ØFAS) kan man lese at kjølemøbler inneholder klimagasser, og at kvikksølv blant annet finnes i sparepærer, frysere, strykejern og mokkamastere. Alt av elektronikk er gratis å levere hos forhandler uten at man trenger å kjøpe noe, eller hos ØFAS.

– En svinesti

Ingvild Røsok Arnljot skriver på Facebook at gang- og sykkelstien mellom Hesseng og Elvenes ligner mest på en svinesti.
«Det e ofte æ vil skrive en liten klagestatus, men sjeldent æ gjør det. I dag gjøres det», skriver hun.

«Typen og æ flytta til Hesseng i forrige uka, og siden æ ikke har bil tenkte æ at æ sku ta fotan fatt og gå til Elvenes og hente litt ting og tang. Det tok dessverre ikke lang tid før æ begynte å lure på om det va en svinesti og ikke en gang- og sykkelsti æ gikk på. Grøfta/veikanten ser faktisk ikke ut i tåka fordi forbipasserende syns at det e helt ok å kaste søppel ut av vinduet. Kor vanskelig e det å kaste søpla når du kommer til en søppeldunk eller ha en søppelpose liggende i bilen? På bildet ser dåkker resultatet av ei strekka på 3km. Folkens, skjerp dåkker», skriver Ingvild Røsok Arnljot.

«– Våre finske laksefiskere bryr seg ikke om hvordan det ser ut ved gapahuken nedenfor Neidenbrua, skriver Kjell Skårvik, som selv er ivrig å fiske laks i Neiden.
– De bare slenger fra seg sneiper enda det satt ei bøtte med finsk tekst på. Hittil i år så er det fylt opp to svartsekker med ølbokser, så hvor mye de fisker kan en jo lure på, sier han,
– Og hva mener fiskefelleskapet om dette? Det ser nedslitt rundt fiskeplassen. Hva med en opprydding», sier Skårvik.

– Alle har ansvar

– Til syvende og sist blir det kommunens ansvar å rydde opp. Da må vi bruke penger som skulle gått til noe annet, sier Magnus Mæland.
Han er kontorsjef og for tiden fungerende rådmann i Sør-Varanger. Mæland sier at det er enhver privatperson sin plikt å kvitte seg med søppel på en forsvarlig måte.

Containerne

– Vi har satt opp containere rundt omkring i bygdene til bruk for hyttefolk og bobilturister. Der skal det kastes husholdningsavfall. Men når de blir fylt med alt fra møbler til skuterdeler, kan ikke vi tømme dem, for da må det sorteres først, og det krever ekstra ressurser. Og når containeren er full, kan man ikke sette søppelet ved siden av, da må man ta det med seg hjem og kaste det hos seg selv eller man må ta det med til ØFAS, sier Mæland.

– Penger vi ikke har

– Vi har ingen ansatte til å ta seg av søppel som har blitt kastet der det ikke skal kastes. Så når søppel blir liggende ute i naturen blir det syvende og sist kommunens ansvar. Da blir vi nødt til å bruke folk som egentlig skulle bruke tida si på noe annet, og vi må bruke penger som kanskje egentlig skulle blitt brukt til barn og eldre, sier Magnus Mæland.
Han legger til at det i noen tilfeller også kan være snakk om miljøkriminalitet, og da kan politiet bli koblet inn.

– Det er mye spesialavfall som krever skikkelig behandling av ØFAS, men som vi har sett blir kastet rundt omkring, sier han.
– Det er helt fantastisk å høre at noen faktisk tar ansvar og rydder opp søppel etter andre, men det burde være unødvendig. Folk må ta ansvar for eget søppel, sier han.

Tok ansvar

«Her er et bilde fra Abborvannet», skriver Sture Sivertsen til SVA.
– Vi i Barentshallene KF var og ryddet dette bort selv om det verken er vår jobb eller vår plass, men vi gjorde det fordi vi vil ha det litt renere og ryddigere her i kommunen, sier han.
Han oppfordrer alle til å rydde litt utfor seg eller der de ser det er mye søppel.
– Det var fuglehundklubben som spurte oss om hjelp med søppelet. Det var alt fra sofa til mikrobølgeovn der, sier han.
– Vi tok alt sammen og kjørte det på ØFAS. Håper flere vil ta ansvar, vi vil jo ikke ha slike svinestier i kommunen, sier Sivertsen.