Tirsdag skrev SVA om gult og grumsete vann langs sørsiden av Prestøya. Sølet i fjæra har fått mange til å undre. Det er enda uklart hva det kan være, men Brannvakta i kommunen har pekt på at det er bjørkepollen, mens andre hevder det kan dreie seg om algeoppblomstring.

Bekymret

Hege Johnsen uttalte at hun var spesielt bekymret for det rike fuglelivet på øya. Da hun tirsdag kveld observerte to døde fugler, bestemte hun seg for å etterlyse en forklaring og at det blir gjort en analyse.

– Det er rett og slett dyrelivet jeg er bekymret for. Det er ikke akkurat vanlig å finne to døde fugler på én dag, og det er bekymringsfullt. Den lille ærfuglungen jeg fant var helt stiv, akkurat slik hunden min var etter å ha badet mandag. Måken mannen min fant hadde også gulfarget fjærdrakt, og ingen av fuglene hadde ytre skader, sier hun.

Hun vil imidlertid ikke spekulere i hva det kan dreie seg om, men har et klart budskap dersom det ikke dreier seg om naturlige årsaker.

– Mitt budskap er at dersom det er naturlig, slik som alger noen har pratet om, kan vi ikke gjøre noe. Men dersom dette dreier seg om utslipp, ja så må vi gjøre noe, sier hun engasjert.

Ufarlig

Men ifølge Øst-Finnmark laboratorium skal det hele ha en naturlig forklaring. Samtidig understreker laboratorium, ved labratorleder Tor Antonsen, at det heller ikke skal dreie seg om noe som skal være farlig for dyrelivet og som kan ta fugleliv.

- Det skal dreie seg om algeoppblomstring, som ofte skjer når det er ekstremvarme. Det er ikke olje eller annen forurensning, og er helt ufarlig. Det hele er helt naturlig, og vil forsvinne etter en stund, konstaterer Antonsen.

Ifølge Antonsen må fuglene derfor ha dødd av andre årsaker. Han vil likevel ikke konkludere med hvilke alger det skal være snakk om før de har fått svar på prøvene de har sendt til Tsjekkia. ¨

– Vi har en mistanke om at det kan dreie seg om blå-grønne alger, men kan ikke si noe før det er fastslått. Men vi har sendt prøver til Tsjekkia, og vil ikke konkludere med noe før vi har fått analysen fra dem, sier han.