Asbjørn Wollmann i NAF (Norges Automobilforbund) er klar på at det altfor mange som ikke bruker refleks i Sør-Varanger.

- Refleksbruken er veldig dårlig. I tiden før snøen kom, da det var vått og mørkt i gatene, så jeg daglig flere som ikke hadde refleks på seg, sier han.

Wollmann har spesielt merket seg at det kan bli farlige situasjoner når folk på rulleski eller sykler unnlater å bruke refleks. Han har opplevd at folk på rulleski går rett ut i veibanen ved fotgjengerfelt over riksveiene og opp mot Sandnes. Flere av fotgjengerfeltene er dårlig belyst, og bilene kommer i ganske stor fart.

- Det er livsfarlig, rett og slett. På rulleski kommer man fortere enn fotgjengere, sier NAF-representanten. Han mener det burde vært påbudt med refleksvest for rulleskigjengere.

Vestfokus

Trine Gustavsen trener den eldste gruppen i Kirkenes og Omegn Skiklubb (KOS). Hun påpeker at de har fokus på refleksbruk i klubben.

- De er myke trafikanter, og det er de som taper på det om de ikke synes, sier hun.

Men hun mener folk generelt er for sløve til å bruke refleksvest og reflekser.

I Sandnes IL gjøres all organisert skitrening på et begrenset område, og ingen av deltakerne får trene uten refleksvest. De oppfordres også til å ha lys på hjelmene sine. Om de er ute på eget initiativ, sier vi at de skal ha refleksvest, forteller trener Eirik Pedersen.

Pedersen har sett folk trene uten refleks, men vil si at det er unntaket.

- Det er riktignok de eldste som er verst. Det er også de som er mest ute på rulleski når det blir mørkt, sier han.

Nå er det lite rulleskibruk ettersom snøen har kommet. Men Gustavsen observerer fremdeles en del som jogger og sykler uten refleks.

Flinke syklister

Wollmann ser at syklister pleier å være ganske flinke til å ha på seg refleksvest.

- Men det er fremdeles en hel del barn og ungdom som verken har refleks, eller lys på sykkelen, sier han.

Kristian Espeland, leder av Kirkenes Cykleklubb, medgir at refleks ikke er noe man tenker veldig mye på i Kirkenes.

- Det er ikke så bra. Vi prøver å være obs på det selv. Nå for tiden mener han at det er de ivrigste syklerne som er ute, og de har gjerne refleksbruken i orden.

Les mer om saken i papirutgaven.