Alle årets kirkelige konfirmanter, pluss en drøss voksne, samlet seg i kirka lørdag for å lære om vannforhold i utviklingsland. Kall det gjerne motivasjon, for på tirsdag skal konfirmantene ut og skaffe penger til akkurat den saken.

«Ja, vi elsker dette vannet» har Kirkens Nødhjelp kalt årets Fasteaksjon.

- Kirkens Nødhjelp har landet på at det er vann som er det viktigste man kan gi folk når det er en naturkatastrofe eller liknende, sier Oddbjørn Jerijervi, som er med på å organisere aksjonen i Sør-Varanger.

- Vi ser at når det er en stor sultkatastrofe, klarer landene seg også bedre om de har et godt vannsystem, legger Hilda Hansen fra Kirkens Nødhjelp til.

Lokalroder

Så når tirsdagen kommer, får medlemmene i årets konfirmantkull en bøsse og en rode hver. Det legges opp til at de skal gå i egne nabolag. Det betyr at Silje Mudenia går i sentrum, mens Odd Erik Hansen går i Langøra-området.

Det er noen år siden Silje har gått med innsamlingsbøsse, og Odd Erik har aldri gått før. Men de gruer seg ikke.

- Det er jo for å hjelpe andre, sier Silje.

De to har merket irritasjonen når det er kokevarsel eller en lekkasje som gjør at man må stenge vannet i huset. Men som Silje påpeker:

- Det er langt fra så ille som de har det i utviklingslandene.

Lokal opplæring

- Grunnen til at jeg støtter saken er at det er lite administrasjonskostnader i organisasjonen. Man trener opp mye lokalt personell, i stedet for å sende eksperter fra Vesten. Spesielt er det at kvinner blir brønn- og pumpeansvarlige i utviklingsland, nevner Oddbjørn Jerijervi.

Han vil oppfordre folk til å ta ut penger i forkant av aksjonen tirsdag. Men om man ikke har penger, er det fremdeles mulig å gi via Vipps, SMS eller andre metoder.