– Boka er faktisk ikke til meg, jeg fikk i oppdrag av ei venninne sørpå å få den signert. Ho hadde sett at du skulle være her i dag, ler Wenche Randal mens Alf R. Jacobsen skriver.

De to begynner å snakke om hvem, hva og hvor og den gamle journalisten husker at han så Herbert Randal stå i mål på slutten av 60-tallet da han jobbet i Finnmark Dagblad. Snart snakker de om felles kjente og familie.

– Det var veldig hyggelig, sier Jacobsen og leverer boka fra seg med et smil.

Kirkenes først

Det er ikke akkurat kø med det samme han har satt seg, men det kommer noen kjøpere som vil ha signaturen hans i boka. Og flere sier de skal komme og høre på foredraget senere om på kvelden.

Alf R. Jacobsen er nok den som har skrevet grundigst og mest presist om andre verdenskrig i nord, og det er ikke tilfeldig at han starter turneen sin i Kirkenes, når han nå har laget et stort sammenfattende verk om avslutningen av krigen.

Befolkningen

– Kirkenes hadde en helt spesiell situasjon under krigen. Ingen andre byer i Norge opplevde noe lignende. Dette var oppmarsjstedet for fronten mot Murmansk. Det var den eneste byen som lå bak en aktiv frontlinje. Byen ble jevnlig bombet og angrepet under hele krigen. Det var soldater overalt., sier han.

- Bare i perioden 1942 til 1943 gikk det mellom 2 000 og 3 000 tyske skip i konvoi mellom Tromsø og Kirkenes. Det var kolossalt mye fremmede som var innom og et enormt stort trøkk på sivilbefolkningen, sier Jacobsen.

Krigsutviklingen

– Hitler var her i første omgang på grunn av nikkelfabrikken og ville ikke gi slipp på den før i september 1944. Og i andre omgang for å ta Murmansk og jernbanen for på den måten ta Leningrad fra to sider. Hadde Hitler klart å ta Murmansk ville krigen vart mange flere år. Derfor var Kirkenes et betydningsfullt sted for forløpet av den andre verdenskrig, sier Jacobsen.

Dette, kombinert med flere nye arkivfunn, flere spesielt interessante for Kirkenes, utgjør den nye boka om 1944 i nord.