- En blir kjent med mange sykt flinke folk, sier Sara Dørmænen og Ingrid Renna Eilertsen. De to 15-åringene fikk brattkortene sine i 2015, og beskriver at det som begynte som en hobby har blitt noe mer.

- Noe vi faktisk prioriterer, forteller de i det de har en pause før siste times innspurt.

Det er lagt opp 24 ruter i klatreveggen. Deltakerne registrerer selv poengene sine og har seks timer på å samle poeng.

- Vi har klatret tretten ruter til nå, teller jentene opp og forklarer at selvsagt føles det bra å få poeng.

Men enda bedre er følelsen en får når en kommer seg til topps. Den gode mestringsfølelsen.

Inkluderende

Kirkenes klatreklubb har tydeligvis lyktes veldig godt i å bygge opp et sosialt, fint og inkluderende miljø.

- Noe av det som er bra er at alle kan komme og trene. Både voksne, barn og ungdom. Klatring er jo en hobby en kan ha hele livet, og folk i klatremiljøet tar seg skikkelig bra av hverandre. Om en flytter til et nytt sted, for eksempel for å studere, er det bare å møte opp på trening.

- De voksne vil vi skal lære og gjøre det bra, og så er det ikke så lenge siden de voksne var ungdom sjøl - de er i tyveårene - så det er mye bra humor, ler jentene.

Samarbeid

Finkla ble etablert i 2015 og er et samarbeid mellom Kirkenes klatreklubb, Hammerfest klatreklubb, Alta klatreklubb og Vadsø klatreklubb. Hvert år arrangere det fire runder i Finkla-cup. Helgens runde i Kirkenes er runde en. Neste runde blir i Vadsø i januar, så Alta i februar og Hammerfest i mars.

- Klubbene i Finnmark er jo ikke så store, og vi får veldig gode effekter når vi samler oss på den her måten, sier Sonja Jørgensen.

Det er stor forskjell i vanskelighetsgraden på de 24 klatrerutene.

- Og det er et lavterskeltilbud. Noen har vært med og klatret i bare to måneder, men har vært her i dag og deltatt og kost seg, forteller Jørgensen.

Kirkenes klatreklubb har cirka 20 medlemmer som er veldig aktive, og har treninger to ganger i uka. I gymsalen på Kirkenes skole på tirsdager og torsdager.