Barentssekretariatets romslige og velutstyrte kontorer er erstattet med et elleve kvadratmeters kontor i Brunosten. Her har The Independent Barents Observers stab skrapt sammen penger til publiseringsverktøy og til kaffetrakter.

Kontorbordene har de fått låne av huseieren. Thomas Nilsens redaktørstol var en julegave. Trude Pettersen har fått med seg en stol hjemmefra, og Atle Staalesen har fått en stol fra gamle Sydvaranger.

Tre private bærbare mac`er og en Samsung mobiltelefon er på plass, og ikke minst to digre plakater. Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten. Her er det ingen tvil om hvilke regler som rår. Nettopp en uttrykt uavhengighet fra eierne var stridens kjerne da de tre forlot den «avhengige» Barents Observer og Barentssekretariatet og i stedet laget The Independent Barents Observer.

Advokatmat

– Redaktørforeningen har aldri sett en så stor redaktørplakat, ler Thomas Nilsen.
– Den er for å slå fast en gang for alle at her er det full redaksjonell frihet.

22. oktober var The Independent Barents Observer på nett.
Et navnevalg som falt eierne, fylkeskommunene i nord, veldig tungt for brystet, og som fremdeles er advokatmat.

– Det har skjedd så mye utrolig i denne saken at vi ikke utelukker at navnevalget følges opp i praksis, sier Atle Staalesen.
– Vi har i hvert fall ikke hørt noe annet, og en skulle jo tro at fylkeskommunen er såpass voksen at vi blir varslet dersom saken er frafalt, kommenterer Thomas Nilsen og mener The Independent Barents Observer allerede har etablert seg godt.

Midt i kaoset

Det nye nettstedet ble etablert samtidig som Sør-Varanger sto midt oppe i flyktningekaoset.
– Det er klart at vi, som sitter her i Kirkenes, har et helt annet ståsted. Perspektivet blir et annet enn journalistene som flyr inn, er her i tre dager og får sin skandale, og så flyr av gårde igjen. Det er viktig for verdens forståelse å ha en engelskspråklig kanal som publiserer her fra regionen, mener Nilsen og sier at tilbakemeldingen fra for eksempel journalister på Arctic Frontier var at Barents

Observer nå fremstår som mer spennende. Det blir også lagt merke til at de nå publiserer mer.
– Nå når vi ikke må bruke energi på å krangle med fylkeskommunen, kan vi bruke tiden på det vi er flinke til, nemlig å skrive artikler.

Trude Pettersen påpeker at nå kan de tre også konsentrere seg fullt ut om å være journalister, i stedet for også å ha andre oppgaver i sekretariatet.

God drivkraft

Trude Pettersen finner fram tallene for antall sidevisninger fram til nå, og de viser at nettstedet har veldig mange lesere i USA.
Tidligere hadde Barents Observer 12-13 prosent russiske lesere, noen ganger opp mot 20 prosent.

– Nå publiserer vi bare på engelsk, men vi skal også komme på russisk. Det er en av grunnsteinene til Barents Independent, understreker de.

Det var Atle Staalesen som etablerte «gamle» Barents Observer, som etterhvert ble del av Barentssekretariatet.
Hvordan er overgangen fra faste jobber til en ny økonomisk virkelighet?
– Det er en brå overgang, men det var vi klar over. Vi må ha et langsiktig perspektiv, men har ambisjon om å hente ut lønn på sikt.

God drivkraft

Atle Staalesen påpeker at det også er mye god energi i å starte noe nytt og stå på egne ben.
– Det er både utrolig stimulerende og gir en veldig positiv og god drivkraft.

Det nye nettstedet er støttet av både Fritt Ord og av Innovasjon Norge. I tillegg har redaksjonen bedt om private bidrag.
– Nå er jo crowdfunding en ny måte å finansiere media på i Norge, og vi har ikke fått inn veldig mye, 30.000 til 40.000 til nå.

Likevel betyr støtten mye.
– Når vi får inn 50 dollar fra en russisk leser, eller 500 kroner fra en leser i Indre Telemark, så viser det hva vi har av støtte og at vi trengs.

En betalingsløsning er ikke aktuelt.
– Det handler om ytringsfrihet. Det er stor forskjell på folks betalingsevne i Barentsregionen, en leser i Arkhangelsk har ikke samme betalingsevne som en leser i Oslo, og vi skal være relevant for hele regionen, slår staben fast.