• INTERN: Merete Eriksson og Silja Støyva Arvola teller opp stemmer i den interne, uhøytidlige konkurransen om kommunestyreplasser. Den var litt i overkant optimistisk.
    Foto: Yngve Grønvik

- Jeg er veldig fornøyd. Jeg hadde håpet på å få to plasser, men er veldig fornøyd med at vi er inne med en, sier Rødts førstekandidat Helge Meyer Ryeng.

Spenning om samarbeid

Han er også fylkesleder i Rødt og forteller at det kommer meldinger om at Rødt gjør det bra over hele fylket.

- Fylkestinget blir spennende å følge med på, sier han.

Han sier det som nå også blir spennende lokalt er hvordan Arbeiderpartiet vil gå fram for å sikre flertall i kommunestyret.

- SV ligger jo godt an, og vi har belaget oss på å samarbeide med Arbeiderpartiet. Vi vil presse dem til å holde valgløftene sine, blant annet om faste stillinger i offentlig sektor. Vi skal være vaktbikkje og følge med på Ap, men vi samarbeider gjerne med dem, sier Ryeng.

Rødt fikk 4,1 prosent av stemmene og en plass i kommunestyret. Miljøpartiet De Grønne, på nest siste plass kapret den siste plassen i kommunestyret med sine 3,5 prosent mens Venstre med sine 1,3 prosent ikke får plass.

Miljø og næring

- Vi er veldig fornøyde, sier Pål Gabrielsen, SVs førstekandidat.

Partiet fikk totalt 9,4 prosent av stemmene, har økt med tre prosent fra forrige valg og får tre representanter inn i kommunestyret, en mer enn i forrige periode.

- Jeg skulle jo også gjerne hatt en til, ler han.

- Vi er veldig fornøyd med økningen og det viser at vi har gjort en god valgkamp. Det viser at fokus på primærtjenestene i kommunen, næringsliv og miljø er saker som folk er opptatte av, sier han.

- Å sørge for at arbeidsmiljøloven blir overholdt med at folk får faste stillinger er en viktig sak, skyter Helge Meyer Ryeng inn.

- Ja, der er vi veldig enige, sier Pål Gabrielsen.

- Når det gjelder næring og miljø så tror jeg valget viser det vi har sagt hele tiden, at ikke alle er for dagbrudd. Ap har gått tilbake og SV og Rødt har gått fram, sier han.

- Jeg tror mange har reagert på at utenlandske kapitalkrefter får lov å diktere hvordan vi skal forvalte vår natur, vårt miljø og våre naturressurser. For min del kan malmen godt få lov å ligge i fred til vi får et kommunalt selskap som kan forvalte ressursene til gode for befolkningen i Sør-Varanger, sier Ryeng.