Ifølge avdelingsingeniør Morten Ulvang ved teknisk drift i Sør-Varanger er ikke sølvkre farlig.
– Det er forholdsvis vanlig i norske hjem, sier Ulvang.

Småkryp

Sølvkre er ifølge Wikipedia lite, dråpeformet og sølvfarget. De er mellom sju og tolv millimeter lange og vingeløst. Kroppen er dekket av små blanke skjell og bakerst har dyret tre lange haletråder.
Sølvkreet trives best på varme steder med høy luftfuktighet og de er gjerne på badet eller på kjøkkenet. De kommer fram i mørket for å spise på alle slags stivelses- og sukkerholdige stoffer som brødsmuler, mel, såperester, tapetklister og liknende. De spiser også proteinholdige stoffer som for eksempel døde insekter. I tarmen har insektet enzymer som gjør at de også kan fordøye papir. Dette gjør at de i noen tilfeller opptrer som skadegjørere i museer og arkiver ved at de gnager seg inn i bøker, frimerkesamlinger og liknende.
– Det var folk på arkivet hos oss som oppdaget sølvkreet, sier Ulvang.

Feller

Kommunen tok etter funnene kontakt med firmaet Pelias Norsk skadedyrkontroll, som nå har satt ut små feller i arkivet, på ventilasjonsrommet og inne på toalettene i kjelleren. Alle rommene i rådhuskjelleren er sprøytet som en følge av sølvkrefunnet.
– Vi har kontroll over skadedyrene nå, tror vi, slik at vi velger å tro at dette ikke lenger skal være noe stort problem for oss, sier Ulvang.