Torsdag arrangerer nemlig Murmansk oblast russisk-norske grensesamarbeidsdager i Nikel, og da representerer Rune Rafaelsen Sør-Varanger. Kommunestyret har sitt konstituerende møte onsdag. Det er Murmansks viseguvernør, Gregorij Stratij, som holder den første åpningshilsenen i kulturpalasset Voskhod. Deretter følger Remi Strand fra Finnmark fylkeskommune og Aleksandr Morozov - administrasjonslederen i Petsjenga.

Sergej Sjatunovskij-Bjurno Russlands nye generalkonsul i Kirkenes er nestemann på listen fulgt av Ole Andreas Lindemann, den norske generalkonsulen i Murmansk - og til slutt på hilsningslisten Igor Sukhotin fra Norilsk Nikel.

Konferansens hovedtema er interaksjon som garanti for et flersidig samarbeid og felles forståelse, med mennesket i fokus. Blant innleggene redegjøres det for hovedprioriteter i samarbeidet og hvordan samarbeidet influerer på den lokale økonomien.

Som del av grensesamarbeidsdagene vises det to fotoutstillinger. Finn Loftesnes fra Norge og Vitalij Novikov fra Russland med henholdsvis. «Norge er fjordenes land» og «Nordlige fjorder».

Torsdagens paneldiskusjon tar for seg utvikling i samarbeidet, mens det fredag er fokus på turisme.

Fredag tidlig ettermiddag arrangeres det Border café på Barrakuda med en åpen diskusjon om bruk av kunst som et middel til urban utvikling av små industristeder.