Skaper reaksjoner

Uttalelsene den russiske presidenten kom med torsdag har skapt reaksjoner blant medlemmene i Natur og Ungdom (NU) i Kirkenes og Vadsø. Fredag samlet de troppene på torget i Kirkenes med plakater. Beskjeden var klokkeklar. Klimaendringene er menneskeskapte, ifølge ungdommene.

Krever tiltak

Ungdomsorganisasjonen er rivende engasjert i klimaspørsmål.

- Vi krever at politikerne i Barentsregionen og Norge gjør noe for å stanse klimaendringene. Politikkken må endres, sier nestleder i NU Vadsø, Lina Gunnvaldsen.

Hun understreker at det Putin uttalte torsdag ikke stemmer.

- Det strider mot all forskning. Man blir litt oppgitt. Men det gir likevel Norge et ekstra ansvar til å gjøre noe. Vi har politikere som har uttalt at de anerkjenner at klimaendringene er et problem, sier hun.

Gunnvaldsen får støtte av sine kollegaer i Kirkenes. Også de roper på politikerne.

- Det er viktig å si i fra. For at vi skal nå togradersmålet så må politikerne gjøre noe, sier Stina Sagen i Kirkenes NU.

Må våkne opp

Energikoordinator i Natur og Ungdom sitt russlandprosjekt, Arjo Kvamme, mener at Norge må våkne opp. Samtidig er han skuffet over at politikerne ikke benytter konferansen til å rette fokuset på bedre samarbeid om de gode klimavennlige løsningene.

- Det er vår oppgave å gi beskjed. Norske politikere har anerkjent klimaendrigene, men de gjør ikke nok. De har en gylden mulighet til å diskutere fram gode løsninger om miljøutfordringene i Arktis under konferansen. I stedet for å fokusere på oljeutvinning, sier han engasjert.

Og han levner liten tvil om hva fremtiden trenger:

- Vi må satse på fornybar energi. Oppfordringen og vårt krav i Natur og Ungdom er at det gjøres noe. Handling er det som må til, sier han.