- Det villeste minnet vi har fra Kirkenes, er fra da vi var så heldige å få gjeste Barents Spektakels Border-Crossing-Exercises i 2008. Vi skulle spille på Club Oasis i Nikel, med vår største produksjon i nord, med blåsere og det hele. Vi fikk virkelig føle på det folk i Kirkenes opplever både titt og ofte, nemlig grensen til Russland, sier Tarjei Strøm i RMJHB i pressemeldingen fra Barents Spektakel.

Villeste år

Nå er musikkprogrammet til Barents Spektakel 2017 klart.

«Vi har samlet sammen noen av de beste russiske og norske livemusikerne som vil ta scenen med storm og lyse opp mørketiden i Kirkenes», skriver Michael Miller i en pressemelding.

Etter noen år med sideprosjekter og samarbeid med store internasjonale navn, fra Snoop Dogg til Kaizers Orchestra, er monsteret Ralph Myerz and the Jack Herren Band tilbake. De lover at 2017 kommer til å bli det villeste året i bandets historie. Comeback- og jubileums-turneen sammenfaller med Barents Spektakel, og derfor får de en liten gave: Den samme blåserrekka som var med i 2008.

«Forbered dere på en eksklusiv opplevelse; RMJHB og the Herren Horns - med glupske live beats, fantastisk rockeestetikk blandet med den mest dansbare musikk i verden», heter det fra Pikene på Broen.

Programmet

Men konsertprogrammet for Barents Spektakel 2017 starter med Ljodahått på Ritz etter torsdagens Transborder Café.

Fredag er det dobbeltkonsert med The Megaphonic Thrift+ og Glintshake. Lørdagens dobbeltkonsert er Ralph Myerz and the Jack Herren Band og Billy's Band. Søndag er familiefavoritten «Hadet på badet» i Barentsbadet tilbake på festivalprogrammet etter ett års pause. På bassengkanten får publikum den unge norske artisten Inge Bremnes sammen med et firemanns band fra Murmansk, The Wooden Whales.

Bandene

  • Russiske Billy's Band beskrives som romantisk alko-jazz i regi av havnemiljøets kyniske, men ydmyke dagdrømmere og støyende intellektuelle. De skaper en paradoksal stemning; tristhet gjennom latter, feiring uten grunn, ensomhet blant venner, og en begravelse med happy ending.
  • The Megaphonic Thrift+ fra Bergen er en av Norges stigende stjerner og stakk i fjor av med Spellemannprisen for beste indiealbum med utgivelsen «Sun Stare Sun». Deres nyeste utgivelse, det kritikerroste albumet «Få Meg Til Verden i Tide» fra 2016 går mer i retning av elektroniske produksjoner med en poppy-synth signatur.
  • Moskvabandet Glintshake har gått tilbake til sitt morsmål. De vil uttrykke seg skarpere, mer presist, til å sette seg til doms over seg selv og sin egen kultur når de bruker sitt eget språk. Bandet beveger seg i et variert musikalsk landskap, fra akademisk musikk, russisk avant-garde, sovjetisk new wave til jazz. De bruker også video i sitt uttrykk.
  • Ljodahått, som betyr trollsang eller magisk sang på norrønt, er et prosjekt initiert av den norske skuespilleren Magne Håvard Brekke. Repertoaret er inspirert av både gamle og nye poeter, helt fra Edda til Tarjei Vesaas. Brekke har fått med seg de beste kunstnerne han møtte på sin reise gjennom Europa; skuespillere, musikere og komponister. De har satt musikk til diktene og synger dem på norsk i en sann blanding av sjangre, som en gjenoppdagelse og feiring av norsk kulturarv.
  • Inge Bremnes er en ung nordnorsk artist og låtskriver fra Kvæfjord i Troms. Med sitt personlige uttrykk og særpregede stemmemateriale, flettet sammen med inspirasjon fra blant annet Jeff Buckley, Coldplay, Sigur Rós og Ásgeir Trausti, har Inge imponert på konserter og turnéer både i England og Norge.
  • The Wooden Whales beskrives som shoegaze, drømmende pop og psykedelisk rock smeltet sammen til en strøm av kosmisk lyd. Med suggerende gitarer og kontrasterende komposisjoner kombinert med den yndige stemmen til bandets kvinnelige vokalist, inviteres publikum til en fengende musikkopplevelse.