Rekordår for kinoen

Det er nesten 40 år siden norske kinoer har hatt så mange besøkende som i år. Norske kinoer hadde i 2016 over tre millioner besøkende, ifølge en artikkel i Dagens Næringsliv.

- De siste ti årene har besøk på norske filmer ligget mellom to og 2,5 millioner. Man må tilbake til 1975, året da Flåklypa Grand Prix hadde premiere, for å finne lignende tall som i år, uttaler daglig leder i kinoenes bransjeorganisasjon, Film & Kino, Guttorm Petterson til avisen.

Også i Kirkenes har det vært et godt kinoår, forteller kinosjef Havelin Erlandsen.

- Vi har vært heldige med det, og vi er veldig fornøyde. Det har vært mange gode filmer, selvfølgelig!

Star Wars og barnefilmer

I 2016 hadde Aurora Kino Kirkenes 22 589 besøkende. Dette er en økning på 1087 - eller fem prosent - sammenliknet med året før. Vi må faktisk 27 år tilbake for å finne tilsvarende gode besøkstall på kino i Kirkenes. Kinoen omsatte billetter for 2,2 millioner kroner, som er en økning på elleve prosent sammenlignet med 2015. Dette er ny rekord. I tillegg til dette kommer en kioskomsetning på drøyt en million kroner. Den mest populære filmen i år er Børning 2 (1790 besøkende). Filmen hadde som kjent deler av handlingen i Kirkenes, og gikk så det suste på kino her. På de neste plassene finner vi Istid: På kollisjonskurs, Kongens nei og Deadpool og deretter den nyeste Star Wars-filmen: Rogue One: A Star Wars Story. Sistnevnte vil fortsette å plukke besøk inn i 2017. Filmen hadde premiere 14. desember, men ligger allerede på femteplass i antall besøk gjennom hele året. I desember hadde filmen 707 besøk, opplyser Havelin Erlandsen.

Den nest mest populære filmen i Kirkenes for desember er Dyrene i Hakkebakkeskogen. Filmen hadde 288 besøk, forteller hun.

- Dyrene i Hakkebakkeskogen hadde premiere 2. desember. Den har hittil hatt fire forestillinger, kontra Rouge One: A Star Wars Story, som har hatt 13. Så Dyrene i Hakkebakkeskogen har ennå potensiale til å hente seg inn.

Andre barnefilmer, som Syng og Snekker Andersen og julenissen, har også gode besøkstall og ligger i teten, sier Erlandsen.

Populær Børning 2

Den mest populære filmen på landsbasis for tiden, er ifølge tall fra Film & Kino Dyrene i Hakkebakkeskogen. Mellom 23. og 25. desember hadde filmen over 26 000 tilskuere. På andreplass ligger Rogue One: A Star Wars Story med over 14 000 besøkende denne helgen. Den blir etterfulgt av filmen Passengers, som har hatt rundt 8000 besøk i kinosaler rundt om i landet.

De to mest sette filmene i Norge gjennom hele året er ifølge tall fra Film & Kino Kongens nei, med 668 632 besøkende, og Børning 2 - som hadde 423 834 besøkende.

Havelin Erlandsen tilskriver populariteten hos filmen Børning 2 i Kirkenes til lokalisasjonen for filminnspillingen; som delvis tok sted i Kirkenes og Murmansk.

- Mange spurte om billetter i forkant, og det var stor oppmerksomhet rundt filmen. Vi hadde verdenspremiere her i Kirkenes, med regissør, produsent og skuespillere på besøk. Det hjelper å skape blest, forteller kinosjefen.

Vi går mer på kino

Det viser tall fra Statistisk Sentralbyrås Mediebarometer, sist publisert i 2015. I 1991 gikk 58 prosent av befolkningen på kino. I 2015 hadde prosentandelen steget til 71 prosent.

Det var i 1991 større forskjell på storby og distrikt når det kommer til antall kinobesøk per person enn i 2015. Det er fremdeles de som bor i storbyer som er de ivrigste kinogjengerne, men ikke i like stor grad, viser tallene fra SSB.

Det er også kinosjef Havelin Erlandsens erfaring:

- Det er overhodet ikke slik at folk går mindre på kino; vi merker et utrolig trykk. Det er veldig bra med tanke på at vi hadde nedetider ved påske. Da var det to uker uten kino. Likevel har vi klart å knuse fjorårets besøkstall. Såvidt jeg kan se, viser tallene at 2016 er et rekordår, sier hun.

Konkurrerer med streaming

Erlandsen tror den økte kinopopulariteten i distriktene har mye med den teknologiske utviklingen å gjøre:

- Tidligere var det kostbart å lage filmruller, og dermed var det begrenset hvor mange som ble laget. Jeg jobbet ikke på kino i den tiden, men det var slik at med et fåtall filmruller, fikk de største kinoene filmrullene først. Deretter ble de sendt videre til mindre kinoer. Det kunne ta lang tid før publikum i de mindre kinoene kunne se filmene, sier hun.

Med digitaliseringen har alle fått tilgang på filmene med én gang de kommer. I Kirkenes kan verdenspremieren på en film skje samtidig - eller før, filmen vises i Oslo, forteller hun.

- Vi trenger ikke være avhengige av å vente på filmrullene; publikum kan se filmene med én gang. Derfor tror jeg vi mister mindre publikum til streaming. De kan gå på kino og få en god opplevelse der på lik linje som hjemme.

Også 2017 ser ut til å bli et godt filmår, med filmer som Assasin's Creed, Marcus & Martinus - Sammen om drømmen og Fifty Shades Darker, sier Erlandsen.

- Dette er filmer som kommer på kino i januar og februar - så året begynner i hvert fall veldig bra!

Også for selskapet som helhet har 2016 vært svært positivt. Totalt solgte vi 398 000 kinobilletter i Tromsø, Alta, Narvik, Kirkenes og Vardø. Dette er 22 000 flere enn i 2015 (opp seks prosent). Den samlede billett- og kioskomsetningen i landet på 57,6 millioner kroner, som er ny rekord.

Aurora kino IKS er en nordnorsk kinokjede, eid av kommunene Tromsø, Alta og Sør-Varanger. Hovedkontoret ligger i Tromsø.

Selskapet driver kinoene i Tromsø, Alta, Kirkenes, Narvik og Vardø, og står for rundt en tredjedel av det totale kinobesøket i landsdelen. I tillegg formidler avdelingen Aurora Billett billetter for de største kulturinstitusjonene i disse byene. Selskapet har rundt 100 ansatte og en årlig omsetning på rundt 65 millioner kroner.

Også på landsbasis har 2016 vært et rekordår. Kinobesøket totalt synes å lande på cirka 13,1 millioner besøk, som er det beste kinobesøket på 33 år. På landsbasis er det tre norske filmer som topper besøkslistene Kongens nei, Børning 2 og Snekker Andersen og Julenissen.

- Jeg er usikker på om det har skjedd før om de tre best besøkte filmene i året som helhet har vært norske. Rekord må det vel være at skuespiller Anders Baasmo Christiansen spilte i alle tre filmene, sier administrerende direktør Geir Martin Jensen i Aurora kino i en pressemelding.