Sammen med familien hadde han vært på ferie i Dyreparken i Kristiansand, og møtt Kaptein Sabeltann.

- Og da måtte vi jo kjøpe noen Sabeltann-leker, forteller mamma Ingvild Wartiainen.

Sjekke inn

På reisen fra Kristiansand til Oslo var det ingen som reagerte, men da Ingvild og Aron skulle fly hjem etter et par dager i hovedstaden, fikk pipa en annen lyd.

- Vi hadde ikke plass i kofferten som vi skulle sjekke inn, men regnet med at det skulle gå bra også denne gangen, fortsetter hun. Det gjorde det altså ikke. Den ene sikkerhetskontrolløren mente det liknet for mye på våpen. Valget ble derfor enten å sjekke dem inn, eller levere dem til destruering.

- Alle vet jo hvor lange køer det kan være på Gardermoen, så da stod det mellom å miste flyet, eller la våpnene gå, og da ble det jo sistnevnte.

Overtolkning

Wartiainen har full forståelse for at man ikke kan ta med seg ting som ligner veldig på våpen inn på flyet.

- Men her var det snakk om et plastsverd og en muskedunder. Begge i barnestørrelse og stemplet med Kaptein Sabeltann. Dersom man har onde hensikter på fly, er det liksom ikke dette man tar med seg, poengeterer hun, og legger til at hun synes det er litt vel overtolkning av regelverket.

Individuell vurdering

Pressetalsmann for Oslo lufthavn, Lasse André Vangstein skjønner at det er kjedelig for unger å bli fratatt lekene sine. Samtidig forklarer han at sikkerhetskontrolløren har gjort jobben sin med loven i hånd.

- Mest sannsynlig har den aktuelle kontrolløren først sett leken på skjermen, og hvis den så ut som et våpen, så har vedkommende rett, sier han. Samtidig understreker han at det utvises skjønn i slike saker.

- Det jobber mange i sikkerhetskontrollen på Gardermoen, og sammen med dem på flyplassen i Kristiansand og andre steder, så er de mennesker som tar individuelle avgjørelser. Hvor strengt dette håndheves kan også variere fra land til land.

- Mitt generelle råd blir derfor at man alltid sjekker inn ting som kan minne om våpen, oppfordrer Vangstein.