Nytt av året er at NIBIO’s forskning på fisk i Pasvikvassdraget er kraftig utvidet.

– Vi ønsker å få inn prøver av all fisk som blir tatt i vann, bekker og elver som tilhører Pasvikvassdraget, fra laks eller pukkellaks nedenfor Boris til lagesild eller lake ved Grensefoss, sier Kristin Forfang, ingeniør ved laboratoriet på Svanhovd.

Enkelt å ta prøve

Det betyr at om du fisker en røye i Firkantvann, eller en sik i et vann nær Haglklumpen bør du ta en prøve av fisken og levere den til Svanhovd.

– Det er veldig enkelt, sier Forfang, – vi har fått tilbakemelding på god brukervennlighet fra fiskere som har tatt prøver.

Utstyret som trengs kan fås på Coop Marked på Svanvik eller på Sportshjørnet i Kirkenes. Man klipper et lite stykke av kjøttet eller fettfinna, og legger det på prøverøret.

– Stykket må ikke være for stort, sier Kristin Forfang, – da vil ikke det bli godt nok konservert.

Prøvene bør oppbevares i kjøleskap eller fryseboks, men prøverøret tåler oppbevaring i romtemperatur om prøven er godt konservert.

Gavekort deles ut

Man trenger ikke å merke prøvene man leverer med navn. Men da går man glipp av muligheten til å vinne ett eller flere gavekort.

– Det som er nødvendig av merking for vår del, er at det blir opplyst hvor fisken er fanget, sier Svanhovds Kristin Forfang.

– Men, fortsetter hun, – vi trekker ut til sammen åtte gavekort på kr 250,-.

Trekningen vil foregå til høsten, når fiskesesongen regnes som avsluttet. Da blir det annonsert at nå er det på tide å levere inn årets prøver.

Fire gavekort blir trukket blant alle som har levert prøver. Så blir et gavekort tildelt for flest leverte prøver, flest ørretprøver, flest arter og til slutt for å ha levert fra flest områder.

Folkemøte i juni

Kristin Forfang varsler også at det blir et folkemøte om forskningsprosjektet på Svanhovd den 13. juni. Det er viktig å få informasjon ut til folket, da man trenger fiskeprøver. Prosjektet vil vare ut sesongen 2021.