- Det er jo et omsorgsyrke vi har. Så når det blir jul, blir det litt ekstra. Vi prøver å gjøre det så hyggelig vi kan både for oss og for pasientene. Det er ikke alle som synes det er like greit å ikke være hjemme i jula, noen blir ekstra sårbare når de ikke får være sammen med familien. Da må vi være der for dem, sier Tor Arne Johansen.

Julemiddagen

- Forhåpentligvis blir det få pasienter, sier Johansen. Da blir det mindre å gjøre og mer tid til hygge.

- Men man vet aldri. Ofte er det de som er virkelig syke som må være her, og trenger de mye tilsyn, blir det akkurat som en vanlig arbeidsdag, sier han.

Men planen er å feire jul så godt det lar seg gjøre på et sykehus. Det betyr at pasientene får juletallerken med julemat klokka 13. De som kan og har lyst får en akevitt og en konjakk til kaffen også. Noen får også besøk av pårørende, som har med kaffe, kaker og gaver. De som går på aftenvakt, slik Tor Arne Johansen og Mathilde Jerijærvi skal, får julematen klokka 18.

- Så spiller vi litt julemusikk i gangen, og dekker på med juleduk og levende lys. Det kan være riktig koselig her på julaften, sier Johansen. Han skal til og med feire jul sammen med kona, Tone Lill Lindstrøm, i år.

- Ja, vi har vakt samtidig, og hun jobber på laboratoriet, så det blir familiejul i år. Så drar vi hjem og åpner pakker ved midnatt, sier han.

Drikking i jula

- Det er min første jul på jobb, men jeg gleder meg. Det er så koselig å jobbe her til vanlig, så det må jo bli ekstra hyggelig til jul, sier Mathilde Johansen.

- Ja, men vi har et veldig godt arbeidsmiljø, og det tror jeg pasientene merker. Vi får mange tilbakemeldinger om de har det veldig godt her. Og det smitter nok også over i jula, tror Tor Arne Johansen.

Han legger til at det egentlig ikke er noen sykdommer som er typiske i jula, i alle fall ikke som de merker.

- Jeg har hørt om forspisning, men de med akutte magesmerter går jo direkte til kirurgisk avdeling. Og vi ser jo at det drikkes litt ekstra i jula, det kan være litt hjerteproblemer, for eksempel. Jeg kjenner jeg har lyst å be folk ta det litt rolig med akevitten, ikke bøtte innpå, og ha en rolig og trivelig jul, sier han.

Overdriver

- Det kan være litt væravhengig. Veldig kaldt eller mye snø, for eksempel, kombinert med litt for mye fet mat, og så ut og måke snø, da kan det bli hjerteproblemer for noen, sier Turid Gudim Aune, enhetsleder for akuttmottaket og intensiven.

- Eller folk som har litt svak mage og galle, og spiser litt for mye. Det kan nok forekomme, men egentlig er det ikke så mye som er typisk for jula, og vi har det som regel veldig rolig, sier hun.

- Det er trivelig å være på jobb i jula, freden senker seg også over sykehuset og folk er glade og fornøyde. Og vi trøster hverandre litt, vi som er på jobb og pasientene. Vi prøver å gjøre det trivelig for dem, og de trøster oss litt som må jobbe i jula istedenfor å være hjemme hos familien, og da blir stemningen veldig fin her, sier hun.