Torsdag avgjorde Sør-Varanger kommune at det skulle settes inn 50 ekstra sengeplasser på Fjellhallen. Det forteller ordfører Rune Rafaelsen.

– Vi øker tettheten mellom sengene, og har skaffet nye avtaler med matlevering og det andre som trengs. Dette er ikke optimalt, men vi gjør så godt vi kan, sier Rafaelsen til SVA torsdag.

Mottaksleder Hermann Bjørhusdal forteller at de stort sett har tatt i bruk deler av spiseområdet inne i Fjellhallen for å få plass til de ekstra sengene. Noen ekstra senger har også blitt plassert innimellom i andre seksjoner.

Ombyggingen var i gang allerede onsdag, da det ble hentet 46 senger fra Sivilforsvaret, ifølge Bjørhusdal. Planen var å gjøre seg ferdig i løpet av torsdagen. Før den tid var det allerede folk i de nye sengene.

Rafaelsen forteller at det ikke skal ha vært nødvendig å flytte asylsøkere ut av Fjellhallen mens omleggingen foregikk.

Hygiene

Ordføreren mener at både hygiene og brannsikkerhet er ivaretatt til tross for økningen.

Ifølge Bjørhusdal er det ikke mye mindre plass mellom sengene, men det merkes at det er trangere i hallen.

– Det er mindre plass i spiseområdet, og flere bruker dusj og toalett. Så vi har trengt flere ansatte og mer vasking, forteller han.

De ekstra sengeplassene har ikke gått ut over karantenesystemet i hallen. Der er det satt av flere rom der man isolerer beboere som viser symptomer.

– Det verste scenariet på et slikt sted er norovirus eller liknende. Vi er ekstremt nøye med hygiene. Vi informerer alle som kommer inn, og har plassert ut desinfiserings-dispensere over hele hallen, sier mottakslederen.

Så langt har man unngått noen epidemier. De som har blitt isolert, har vist seg å være falsk alarm.

Ekstra ansatte

Fra før av har i overkant av 30 personer vært involvert i driften av Fjellhallen daglig. På grunn av turnusordninger, er det enda flere enkeltpersoner som faktisk er involvert. Med det ekstra trykket, trengs det en til to personer ekstra per skift.

– Vi har også begynt med nattskift for de kommunale arbeiderne, der vi før bare hadde personale fra Norvakt til stede på natta. Nå får vi inn asylsøkere hele døgnet, sier mottakslederen.

Natt til torsdag skal det ha kommet asylsøkere inn helt til klokken åtte på morgenen, ifølge ham.

– Det går i hundre og vel så det, slår han fast.

– God stemning

Bjørhusdal har imidlertid ikke merket noen dårlig stemning, hverken blant asylsøkere eller ansatte. Han skryter spesielt av alle de han jobber med.

– Det er goodwill her hos de ansatte som er helt fantastisk, sier han.

– Vi har ikke hatt noen form for gnisning mellom asylsøkere heller. Det verste tilfellet er to fireåringer som kranglet om en lekebil, legger han til.

– Noen er fortvilte, noen har sykdommer, og de fleste er trøtte og slitne. Når de får mat og får vasket og stelt seg, og får et sted å sove, er de fornøyde, selv om det er toppen av en tre etasjes køyeseng, mener Bjørhusdal.

Det er ikke kommet signaler om videre utvidelse av sengeplassene i hallen.