60 barn har nikost seg i bassenget denne uka.

- Så lenge ungene syns det er artig, og at de lærer noe, er det bra, sier Lars Monsen fra Kirkenes Svømmeklubb etter at Svømmeaksjonen 2016 i Kirkenes var ferdig fredag ettermiddag.

Siw Annie Kristensen, som leder Svømmeaksjonen og resten av året Svømmeskolen, er i gang med å lage diplomer for god innsats og med det er en ukes intens aktivitet i bassenget over.

Med på laget fra Kirkenes Svømmeklubb er også Madara Rudzite, Vera Thorsen, Julia Nowboth og Stig Ronny Pedersen.

For det er Kirkenes Svømmeklubb som holder kursene i regi av Gjensidigestiftelsen. Flere barnehager, og SFO, i alt rundt 60 barn, har denne uka jobbet med å bli trygge i vann.

Opplæring

Siw Annie Kristensen forklarer at Svømmeforbundet og Gjensidigestiftelsen siden 2008 har samarbeidet for å lære så mange som mulig å bli trygge i vann gjennom Svømmeaksjonen.

- Så langt har over 52 000 deltatt på et gratis kurs. På disse kursene lærer nesten alle å bli trygge i vann, noe som er en viktig forutsetning for å lære å svømme, og mange tar de første svømmetakene på kurset.

- Vi vet at mangelfull svømmeopplæring fører til at barn drukner hvert eneste år. I tillegg er det mange som ikke tør å delta i vannaktiviteter fordi de er redde for å være i vann eller ikke kan svømme. Til tross for at svømmeopplæring er en del av skolens ansvar, er det mange barn som ikke får den opplæringen de har rett til. Undersøkelser viser at kun halvparten av landets tiåringer kan svømme.  Det betyr at minst 150.000 barn i første til femte klasse går sommeren i møte uten å kunne svømme, opplyser Stiftelsen.

Nedprioriteres

Kristensen forteller at det mest sannsynlig er siste året det holdes svømmeaksjon i regi av Gjensidigestiftelsen, men samtidig håper hun Svømmeforbundet finner en ny samarbeidspartner.

For dessverre er det dårlig stelt med svømmeferdighetene til mange norske barn, og hvert år skjer det mange ulykker.

- Nå kommer det nye krav til svømmeundervisningen i skolene, så gjenstår det å se om skolene klarer å følge dette opp. For dessverre er det ofte svømmeundervisningen som nedprioriteres når det skal spares.

Svømmeklubben gjør i hvert fall sitt for å bidra til både trygghet i vannet og gode ferdigheter, for også til høsten starter klubben svømmeskole.