- Nå er det virkelig morsomt å jobbe med turisme

- Det er virkelig morsomt å jobbe med turisme i Sør-Varanger nå. Vi har holdt på i 25 år, og det har gått litt opp og ned, men nå går det bare oppover, og det ser ikke ut til å stoppe med det første, sier den daglige lederen i Pasvikturist.

Ser mot øst

- Det var over 700 mennesker fra 33 land på messa, og Kirkenes var veldig i fokus. En av årsakene er nok at Tromsø har blitt litt fullt, og da begynner folk å se etter andre og mindre kjente destinasjoner i nærheten, sier Raab.

- Det er veldig bra at Sør-Varanger blir bedre kjent og at det kommer flere turister. Samtidig ønsker ikke vi at det kommer flere enn vi kan ta oss av. Jeg mener at eksklusivitet er et av våre store fortrinn, vi har ikke masseturisme her, vi får små grupper og det fungerer bra, sier hun.

Hotellrom

Raab sier at det likevel er plass til flere turister, og hun tror at det vil komme et nytt hotell.

- Jeg vil tro at det må være interesse for ett til hotell i Kirkenes. Vi har noen perioder der alt er veldig fullt, som jul og nyttår. I februar er det kinesisk nyttår og mange kinesere har ferie. I mars er det litt stille, da er kapasiteten god. Aktiviteten er litt ujevnt fordelt utover året, men den er økende, sier hun.

- Heldigvis har vi fått Visit Kirkenes, der alle reiselivsaktørene er med og samarbeider. Vi er enige om hvordan vi skal framstå utad og alle utfyller hverandre med forskjellige tilbud. Det er turister nok og man trenger ikke slåss om dem, selv om man er konkurrenter. Jeg er veldig glad for at vi har et slikt formelt samarbeid, sier hun.

Fra Kina

- Jeg har ikke fått satt meg inn resultatene fra reiselivsmessa ennå, men generelt så ser vi at det er en langsiktig vekst innenfor turisme, sier daglig leder ved Snøhotellet, Øyvind Sollie.

- Det vi også vet er at det innenfor turisme er solgt 26 prosent flere flybilletter til Norge i år enn i fjor, og det er ganske formidabelt. Og fra den kinesiske ambassaden er det skrevet ut mange flere kinesiske visum enn tidligere, og det er et enormt stort marked. Så det ser veldig bra ut, sier Sollie.

Flere gjester

Barents Safari har hatt en rekordsesong i vinter, den beste siden siden Hans Hatle startet for 20 år siden.

- Alle reiselivsaktørene fra Sør-Varanger som var på messa i Bergen var veldig fornøyde, også vi, sier Hans Hatle.

- Vi fikk truffet flere aktører som vi vet kan bidra til å skaffe enda flere gjester, så det vi vet per i dag er at neste sesong blir helt normal og kanskje med en liten økning. På litt lengere sikt er vi veldig glad for at det nå er satt av penger til forlengelse av rullebanen, noe som gjør at det kan komme enda flere turister flyveien, sier han.

Sommerturister

Trine Danielsen Beddari i Birk Husky forteller om fullbooket møtebok på messa og mange nye operatører som også viser interesse for deres sommerprodukter.

- Sommerprodukter var vårt største fokusområde på NTW i år. Vintersesongen 2016-17 har vært veldig bra og vi er allerede i gang med å fylle opp neste vintersesong med bookinger, sier hun.

- Messa var veldig godt organisert og de møtene vår bedrift hadde var positive. Nå gjenstår etterarbeid med å holde kontakten, sende brosjyrer, svare på spørsmål og lage kontrakter, forteller Monica Hauan i Sollia Gjestegård.

- Vi er optimistiske for neste vintersesong med flere gjester både for overnatting og for våre aktiviteter. Akkurat nå forbereder vi sommersesongen med åpen restaurant og mange forhåndsbookede rom allerede, sier hun.