Det østerrikske oljeselskapet OMV, med en omsetning på over 42 milliarder euro og nesten 30 000 ansatte over hele verden, har lyst til å være med når den sør-østlige delen av Barentshavet åpnes for prøveboring.

Ser østover

Nylig var de i Kirkenes og møtte Henriksen Shipping, Kimek, Unex og Tschudi Kirkenes og Sør-Varanger kommune. De fikk omvisning i havna og et lite fjordcruise.
- Det er ikke bare Kirkenes, men den østlige delen av Finnmark som er interessant og spesielt når den sør-østlige delen av Barentshavet åpner, sier Eirin Gramstad, HR manager i OMV Norge as.
- Vi har hatt en tett dialog med Hammerfest og Vest-Finnmark lenge og finner det naturlig at Øst-Finnmark er med i videre dialog og informasjon om det som vi og resten av bransjen har planer om fremover, sier hun.

Statlig

- Vi finner det viktig å informere den nordligste landsdelen om hvem vi er som selskap og ikke minst om våre nåværende planer og fremtidige planer i Barentshavet, sier Gramstad.
Selskapet ble stiftet i 1945 som SMV, der S-en stod for Sovjet, M for mineralolje og V for vervaltung, forvaltning. Da Sovjet trakk seg ut av Østerrike i 1955, ble det omdøpt til ÖMV, og da det ble et internasjonalt selskap forsvant Ö-en til fordel for O.
- Selskapet er et slags østerriksk Statoil, staten er den største eieren, sier administrerende direktør i OMV Norge, Bernhard Krainer.
Han la mye vekt på å fortelle at de var hovedsponsor for flere hopplandskap og at Østerrike hadde en lang historie i Barentshavet, det var de som ga navn til Franz Josefs Land etter en lengre ekspedisjon.

Russland

Men også at de er et stort selskap med mange interesser.
- Med vår gamle tilknytning til Sovjet, står OMV for en tredel av Russlands gassledninger til Europa, vi har fire raffinerier og 4 400 bensinstasjoner i 13 land. Vi driver med aktivitet over hele verden unntatt Nord- og Sør-Amerika, og vi driver mest onshore. Vi har et stort kontor i Stavanger med 60 ansatte og boret den første brønnen på Haltenbanken i 2010. Målet vårt nå er å få opp den første oljen i Barentshavet i 2015 og levere den første gassen i 2017, forteller Krainer.

Bli kjent

- Vi har store forhåpninger til Barentshavet og derfor er det interessant å bli bedre kjent med eksisterende bedrifter og ikke minst høre om hva som allerede er på plass på de ulike stedene. Det er veldig hyggelig å se at Kirkenes er godt etablert og forberedt på et oljeeventyr i Barentshavet, sier Eirin Gramstad.