Onsdag har Barents Safari etter planen sesongens siste skutertur, og med det går en rekordvinter mot slutten. Grunnlegger Hans Hatle er ikke i tvil:

- Dette er den beste sesongen vi har hatt på de 20 årene vi har vært i gang. Jeg er strålende fornøyd, slår han fast.

Hatle har ikke de nøyaktige tallene ennå. Men han regner at det har vært mellom 3000 og 4000 gjester innom bedriften, som driver med friluftsaktiviteter for turister.

Ikke bare Asia

Dette er samme sesong som Hurtigruten melder om rekordbesøk. Hurtigruten gir æren til det asiatiske markedet, som har tatt seg opp. For Hatle og Barents Safari er det litt mer komplisert. Asiatene er omtrent 30 prosent av markedet deres.

- Det er en god del gjester både fra Asia, Europa, og veldig mye fra Australia, sier han.

Det har faktisk vært litt nedgang i besøket fra Hurtigruten, men Hatle ser ikke på det som noe faresignal.

- Det går i bølger. Turistene kommer ellers både med fly og med busser fra Finland. Det er mange innfartsveier, sier han.

Rullebaneglede

Nettopp flyveien er noe turistgründeren ser på med store øyne. Han gledet seg over nyheten om at 90 millioner kroner er satt av til forlengelse av Kirkenes lufthavns rullebane.

- Det er det beste akkurat nå. Når det er på plass kan det bli mer regulær trafikk fra fjerne steder. Da må vi aktivt gå ut og markedsføre oss selv, sier han.

En merkbar del av den markedsføringen skjer akkurat denne uka. Torsdag reiser Hatle på markedsmessa Norwegian Travel Workshop i Bergen. Den betegner han som den viktigste reisemessa i Norge.

- Der legger vi føringene for de neste par-tre årene, sier han.

Måtte stoppe servicebygg

Hans Hatle AS fikk stoppordre fra kommunen onsdag 5. april, angående servicebygget de er i ferd med å sette opp for Barents Safari på Sandnes.

Plan- og utviklingsleder Håvard Lund i kommunen forklarer at det dreier seg om formaliteter som må på plass. Firmaet hadde opprinnelig tillatelse til å sette i gang med bygget på høsten i fjor, men det var mangler i søknaden om det fortsatte arbeidet nå i vårmånedene.

Hatle forteller at søknaden er på vei, og at de tar det med ro.

- Byggingen har gått veldig kjapt så langt, og vi skal ha bygget operativt til høsten, etter planene, sier han.

Bygget skal huse oppholdsrom, kjøkken, garderober og toaletter til turister. En del av den nye søknaden dreier seg om å få bygget godkjent til brannklasse 5, som gir dem mer fleksibilitet om de vil gjøre annet med bygget.