– Vi kan ikke stikke under en stol at stemningen er trykket. Slik vil det vel være alle steder der man går igjennom en slik prosess med lederen, sier rådgiver Jonas Sjøkvist Karlsbakk.

Det ble holdt møter på Barentssekretariatet hver arbeidsdag hele denne uka, i forbindelse med de ansattes mistillitsbrev mot sekretariatleder Pia Svensgaard og oppstyret rundt Barents Observers redaktørplakat-nekt. Møtene har involvert styreleder Stig Olsen, Svensgaard selv i Barentssekretariatets tilfelle, og de ansatte.

Plan

Fredag morgen fant det siste møtet sted, før styrelederen reiste sørover igjen. De ansatte i Barentssekretariatet sitter fremdeles igjen med mye usikkerhet, ifølge verneombud Kim Stenersen og rådgiver Karlsbakk.

– Det er laget en plan for å justere drifta slik at forholdene blir bedre, og flere punkter som Svensgaard skal følge opp. Det går på kommunikasjon, struktur, personaloppfølgelse og tilstedeværelse, sier Karlsbakk. Det er disse forholdene som de ansatte har klaget på.

Sett før

Men de ansatte har en følelse av at de er tilbake der de startet.

– Vi har vært presentert for oppfølgingslister tidligere. Det uroer oss litt, sier Stenersen.

Forskjellen er at styrelederen har sagt at han skal følge saken, ifølge de ansatte. De er spente på hva det betyr for saken.
Og de ansatte sier at de ønsker å få orden på forholdene snarest mulig.

– Vi har ikke råd til å miste mye tid. Det er litt rart at vi nå skal begynne å jobbe på nytt med struktur og grunnleggende ting, mener Stenersen. De ansatte savner fremdeles at Svensgaard står frem og forteller om sin visjon for sekretariatet.

På spørsmål om hvodan de har opplevd møtene og prosessen denne uka, er Stenersen og Karlsbakk forsiktige.

– Vi velger å legge dette bak oss og se fremover. Vi har fremdeles stor tro på jobben vi er satt til å utføre, og ønsker en god løsning på dette, forsikrer de.

Mistillitsbrev

Det var tirsdag forrige uke at nesten alle de ansatte i Barentssekretariatet skrev under på et mistillitsbrev mot leder Pia Svensgaard, som begynte jobben som leder i november.

– Tilbakemeldingen fra samtlige ansatte er at arbeidsforholdene gradvis har blitt verre de siste sju månedene. De er dypt bekymret over ledelsen av Barentssekretariatet, sa verneombud Stenersen og ansatt Jonas Sjøkvist Karlsbakk til SVA forrige uke.

Det klages blant annet på dårlig personaloppfølging og dårlige arbeidsvilkår.

Brevet ble sendt til Barentssekretariatets styre. Styret ga sin støtte til Svensgaard, men samtidig satte styrelederen i gang de ovennevnte møtene mellom personalet og ledelsen.

Nyvalgt styreleder Stig Olsen kom til Kirkenes for å være med på møtene denne uka. Han mener det har vært konstruktive møter, men ser alvoret.

- Det er en vanskelig situasjon, og vi er langt fra i mål ennå. Det handler om å bygge tillit mellom ledelsen og de ansatte. Lederen innser at det er en del ting som må forandres, sier han.

- Det krever medvirkning fra alle, både ansatte og ledelsen, slår han fast.

Konsulentbråk

Et av hovedpoengene i de ansattes klager har vært at sekretariatleder Pia Svensgaard hyrte inn konsulentselskapet I Pluss kort tid etter at hun ble ansatt. Konsulentselskapet fra Tromsø ble brukt hyppig i samtaler mellom leder og ansatte.

– Vi forsto ikke at hun ikke ville bli kjent med oss ansatte før hun hyrte inn konsulenter, sier verneombud Kim Stenersen til SVA.

Saken ble først kjent i NRK fredag. Svensgaard sier til nettstedet Nord24 at hun håpet å bruke konsulentene til å skape sitt eget team og bygge et lag med sterk involvering av de ansatte.

– Jeg fikk ingen overlapping da jeg startet som leder i Barentssekretariatet, og det var tøft å overta for en så profilert og erfaren leder som Rune Rafaelsen, sier hun til nettstedet.

NRK melder at det var brukt over 130 000 kroner på samlinger med de ansatte og konsulentene. Svensgaard har også en personlig avtale med I Pluss om lederstøtte.

Nord24 forteller at de ansatte har bedt om at avtalen med I Pluss blir avviklet, på grunn av at de mener Svensgaard og konsulentene kjenner hverandre svært godt. Svensgaard avkrefter også til SVA at hun har noe slags vennskapsforhold med konsulentene.
– Det er overhodet ikke noe privat forhold, sier hun.

Svensgaard: – Skal ha tett samarbeid

Svensgaard bekrefter at hun skal ha et tett samarbeid med styreleder Stig Olsen fremover.

Hun føler at planen som nå settes i gang absolutt er en ny ordning som er verdt å gjennomføre, men vil ikke gå inn på detaljene i den.

– Det er viktigst å kommunisere internt. Jeg vil få til et godt arbeidsforhold, og ikke snakke med de ansatte igjennom media, men direkte til hverandre, sier hun.

Svensgaard konstaterer at det har vært en svært utfordrende uke også for henne.

– Det er en tøff situasjon å stå i, sier hun.