- Omsetningen var dobbel så stor som på en vanlig fredag og bedre enn fjorårets Black Fridag, forteller leder i Elkjøp Kirkenes, Truls Bang.

Han tar de motmæle mot det mediaskapte inntrykket av folk blir lurt på en slik dag.

- Ikke alle våre tilbud ser satt ned bare for denne dagen, men her er det mulig å gjøre seg fantastiske kjøp. Blant annet solgte vi gode tv-er til en fantastisk pris, sier han.

Bedre salgstall nå

Ellers merker han at folk er på jakt etter nettbrett og mobiler. Og innbyggernes kjøpeevne har tatt seg noe opp i løpet av høsten. Netthandelen bekymrer hans seg ikke så mye om for da den bare utgjør 15 prosent av det samlede salget.

- Vinteren og sommeren var noe laber omsetningsmessig, men vi har forventet en økning fram mot jul. Nå retter tallene seg opp, sier han.

Kundene kommer fra hele Øst-Finnmark, spesielt merker de kjøpere fra Tana og Vadsø. Også russerne handler noe mer nå.

- Russerne handler målbevisst. De vet hva de skal ha og er også nødt til å ta hensyn til tollregler som begrenser vekta ppå elektriske artikler som de kan ta over grensa, opplyser han.

Vil ha spill

Ved spillhylla på Elkjøp står 15-årige Rasmus Arvola Gabrielsen fra Kirkenes og studerer tilbudene.

- Jeg er ute etter spill til jul. Her er det mange spill en kan få til en bra pris. Det kan bli noe seine kvelder når en sitter foran spillene, sier han.

Arvola er svært sjakkinteressert og følger selvsagt med Magnus Carlsen under verdensmesterskapet i York. Dette sørger også for at han ikke alltid kommer i seng i tide.

- Til høsten begynner jeg trolig på NTG på sjakklinja. For tiden har jeg 1600 i rating, forteller 15-åringen som trur det skal gå helt greit i flytte til Berum og trolig dele hybel sammen med sin bror.

Kleskjedene lokker oss

Media har i det siste satt søkelys på hvordan handelsstanden forsøker å lure forbrukerne med misvisende reklame om priser. Andre har pekt på de miljømessige konsekvensene av folks iver for å handle mer og mer. I de siste 20 årene har klesforbruket i Norge blitt fordoblet, og vi kaster 130. 000 tonn klær hvert eneste år.

Siv Grete Arnes, styremedlem i det lokale miljøvernforbundet og leder av Miljøagentene, mener at folk istedenfor burde satse mer på gjenbruk, på å ha byttedager eller rett og slett reparere klær.

- Vi har egentlig nok med klær. Å kjøpe nye klær til stadig blir en kortvarig lykke. En kan få en slags rus av å handle og gjøre et godt kupp. Vi blir neppe lykkelig av å ha mye, sier hun.

- Hvis mange reduserte litt på innkjøpene og ga sitt lille bidrag til miljøet, så kan det ha stor betydning. Dessuten bør folk tenke kvalitet når de handler og ikke la seg lokke av kleskjedene som har stort utvalg med lave priser, avslutter hun.

De som må betale den dyre prisen for vestlige lands enorme kjøpefest, sitter som regel i et fjernt og falleferdig fabrikklokale. Der finner en de dårlige betalte fabrikkarbeider som tvinges til overtid uten rett til å organisere seg og som jobber under svært kritikkverdige forhold.