Hvem var egentlig St. Lucia? Feiringen kan ifølge Store norske leksikon ha flere opphav. Den ene delen er Den hellige Lucia av Siracusa, en ung kvinne som led martyrdøden under kristendomsforfølgelsene i Romerriket i år 303.

Martyren

Hun skal ha blitt brent til døde 13. desember og ble senere en helgen i den katolske kirken. 13. desember er en gammel merkedag på primstaven, den lengste natten i den julianske kalenderen, og i Norden trodde man vetten Lussi var ute med en åsgårdsrei avtusser, troll og underjordiske denne natten, det ble kalt Lussiferda. Jula startet 13. desember og Lussi gikk fra hus til hus og sjekket at folk hadde forberedt seg ordentlig. Denne natten kunne også Lucifer være ute.

I Tyskland var det vanlig i førjulstida å feire «Christkindelein», kristusbarnet, med å kle opp ei jente i hvite klær og lys i håret. Noen steder delte hun ut gaver til ungene, og noen ganger sammen med St. Nikolaus (som i nyere tid ble til Santa Claus).

Sverige

Svenskene har feiret Lucia mye mer enn vi i Norge har gjort. Stiftelsen Skansen, eierne av folkemuseet og folkeparken med samme navn i Stockholm begynte å feire Lucia, delvis basert på eldre tradisjoner, i 1893. I 1927 ble det første Luciatoget arrangert og siden har de arrangert Luciakonserter, den største av dem i Globen, kåret årets Lucia og satt verdensrekord i lengst luciatog.

Den kjente luciasangen er opprinnelig en napolitansk folkevise.

Barnehager

I Norge er det vanligst å feire Lucia i barnehager og på barneskolen. Tirsdag var eldrekafeen, som vanligvis arrangeres på Prestøyahjemmet, invitert til rømmegrøt på Thon, og da måtte ungene fra Prestøya barnehage også komme til byen. De sang luciasangen og delte ut lussekatter til de rundt 70 frivillige, ansatte og eldre fra Solkroken, Utsikten dagsenter, Prestøyhjemmet, Tangenlia og hjemmeboende. Det er Frivilligsentralen og Røde Kors som arrangerer eldrekafeen.