Lurvete julevær slås opp med krigstyper i flere medier lille julaften. For østfylket og Sør-Varanger sin del, får vi mest sannsynlig bare smuler av den store snakkisen.

Sørvest

- Det ligger an til sørvestlig bris store deler av juleuka, så det ser veldig bra ut for dere i øst, sier Robertsen til avisa. Vinden kan øke på noe andre juledag, men ellers ser det bra ut. Dette gjelder også for neste helg. Nyttårsaften ligger det bra an, men her er prognosene litt usikre per nå.

Vindretningen gjør også at temperaturene vil være av det milde slaget.

- Det ser ut til å ligge opp mot null hele romjula for deres del, sier konsulenten. Det kan imidlertid komme noe nedbør i løpet av romjula.

Tar støyten

Ekstremværet som varsles over hele landet, kommer fra en storm som er ventet inn over sør-Norge på kvelden lille julaften.

- Men det er definitivt Troms og vestfylket som tar den største støyten i nord, forklarer Robertsen. Østfylket og Sør-Varanger ser ut til å gå klar av været, bortsett fra rester av stormen natt til første juledag.

- Sent julaften, eller nærmere natt til første juledag, kan det blåse opp til øst eller sørøstlig stiv kuling. Dette er rester av stormen, forteller han. Dette været vil avta ut på ettermiddag og kveld første juledag.

Meteorolog Trond Lien forteller at romjulen ser ut til å bli bra, men at det kan komme noe nedbør.

- Det er skiftende og det kan komme nedbør for eksempel andre juledag. Men tredje juledag ser fin ut, påpeker han. Fyrverkeriforholdene mener han det er for tidlig å si alt for mye om.

- Prognosene sier sørlig vind og noe snø. Det burde være gode muligheter for å sende opp fyrverkeri, men det er jo over en uke til, så det er veldig usikkert, understreker han.

Enig

Ser vi på nettvarslet, ser det ut som om både yr.no og storm.no enes i sine prognoser for romjula. Kun et par grader skiller de to varslene for høytiden. Storm melder imidlertid det mildeste juleværet, og skal vi tro dem, så bikker temperaturen over på plussiden flere dager i romjula. Begge melder imidlertid plussgrader på ettermiddag og kveld første juledag og andre juledag. Kaldest ser det ut til å bli fjerde juledag. Da melder Yr og Storm henholdsvis opp mot minus tre og minus fem grader i Kirkenes. Temperaturvarselet for Neiden og Pasvik melder om mye av de samme milde temperaturene.